Algemeen

Wonen wordt onbetaalbaar

Betaalbaar wonen of een huis kopen blijft een probleem voor inwoners van Knokke-Heist. Dit bleek tijdens een symposium van jeugdraad, Gezinsbond en sociale raad. "Een pasklare oplossing is er niet maar de gemeente spant zich in om een oplossing te bieden", zegt schepen Maxim Willems (Gemeentebelangen).

Volgens Christopher Beausaerd, de voorzitter van de jeugdraad, gaan veel jonge gezinnen uit noodzaak buiten de gemeente wonen. "Het is de bedoeling dat die gezinnen op middellange termijn terug naar de badstad komen wonen wanneer ze wat spaarcenten hebben. Jonge gezinnen met twee kostverdieners vallen echter uit de boot omdat ze geen aanspraak kunnen maken op goedkoop wonen. Dit betekent een verarming voor de toekomst van Knokke-Heist."

De prijsstijging in de woonsector is volgens mijnheer De Proot van de bouwmaatschappij Huysentruyt niet te wijten aan de stijging van lonen of de prijs van materialen. "Die evolutie is het gevolg van de schaarse bouwgrond en de verdubbeling van de bouwgrondprijzen."

Manu Devisch van de sociale raad betreurt dat veel jonge mensen noodgedwongen uit de badstad vertrekken. "Het is zeer de vraag of Knokke-Heist op termijn het meest luxueuze bejaardentehuis van België wil worden waar de bewoners in grootste eenzaamheid sterven", aldus Devisch.

Ook de banksector voelt het fenomeen aan. Chris Wegsteen van Dexia bevestigt dat de kostprijs van bouwgrond en woningen een stuk hoger ligt dan in de onmiddellijke omgeving. Daarnaast is er weinig vraag naar leningen in Knokke-Heist.

Nachtmerrie voor gemeentebestuur
Schepen Maxim Willems noemt het sociaal en goedkoop wonen een nachtmerrie voor het gemeentebestuur. "Het bestuur kan er weinig aan verhelpen. Er komen veel gepensioneerden naar de badstad wonen, er zijn de tweede verblijvers en de algemene reglementering. Het grootste probleem vormen de gezinnen die boven de OCMW-grens leven en geen aanspraak kunnen maken op voorzieningen. Een gedeeltelijke oplossing kunnen wij bieden door het sociaal verhuurkantoor dat samenwerkt met het OCMW."

Volgens Guy Demeestere, voorzitter van de huisvestingsmaatschappij 't Heist Best, is de nood aan sociale woningen zeer hoog. "Het is moeilijk om op de markt woningen te vinden en oudere woningen worden zeer snel gesloopt. De wachtlijsten zijn zo lang dat het tot zeven jaar kan duren vooraleer wij een woning kunnen aanbieden. Enig soelaas moet komen van het project Heulebrug en Duinenwater", denkt Demeestere.
Build for Life