Interieur

Wonen onder een sexy schuin dak (Foto special)

Het droomhuis van deze week bestaat uit een binnenplaats met daaromheen een aantal nieuwe, bestaande, gerenoveerde en aangebouwde ruimtes. Leuk extraatje is het atelier dat op een apart stukje grond staat. Het huis ligt in het populaire Santa Monica, Californië.

Dankzij de hoge kerkramen heeft het huis veel natuurlijke lichtinval en ventilatie door het huis heen. Isolatiewaarden van 60% hoger dan bij gewone constructies werden gehaald dankzij de dubbele 2x4 muren. Dit huis is een combinatie van nieuwe constructie en renovatie. Het ontwerp creëerde een binnenplaats met gazon, met aan de westkant een nieuwe slaapkamervleugel; de gerenoveerde familiekamer, keuken en eetkamer liggen aan de noordkant; en de gerenoveerde woonkamer met een nieuwe aangebouwde muzieknis ligt aan de oostkant van de binnenplaats. Aan de oostkant van het huis is ook een nieuwe ingang gemaakt.

Het voltooide project, dat bestaat uit herontdekte oude delen in combinatie met nieuwe elementen, heeft een collage-achtige kwaliteit waarbij de zijkant met zijn smalle witte plankjes dient als het cement dat alle delen tot een geheel maakt. Het huis is nogal groot, maar in een aantal delen opgedeeld, zodat het een informeel karakter heeft dat goed past bij de omgeving met zijn canyons.

Het woonhuis is via een voetgangersbrug en een autobrug verbonden met een driehoekig reepje grond met daarop een atelier. Het driehoekige terrein wordt gevormd door de perceelgrens en een heuvelrug en een kreek. Dankzij een stalen zuil met stalen balken wordt de vleugel van het dak van de studio opgetild van het gebouw.

De hoge ramen laten zacht, diffuus licht naarbinnen, optimaal licht voor een atelier. De buitenmuren zijn 60-70 cm dik met openingen voor de schuifdeuren. Deze deuren verdwijnen geheel in de muur als je ze opent. Het driehoekige karakter van het terrein zorgt ervoor dat het dak schuin omhoog loopt vanaf de zuidkant naar de noordkant. Het geheel is een prachtig voorbeeld van ruimtelijke en structurele eenvoud.

Bekijk de fotospecial van deze woning. Klik hier.

Ook interessant