Isolatie

Wonen in huis van piepschuim binnenkort realiteit

Wonen in een huis van piepschuim. Dat klinkt als iets uit een sprookje, maar het is dankzij Veerhuis Beheer uit Lutjewinkel binnenkort realiteit. De eerste testwoning is inmiddels gerealiseerd in Volendam en na de bouwvak start de bouw van een bungalowpark in Bruinisse.

Piepschuim, officieel EPS geheten, is het bouwmateriaal van de toekomst. De voordelen van bouwen met piepschuim zijn legio, zegt mede-initiatiefnemer A. Simons van Veerhuis Beheer. “De bouwkosten kunnen flink omlaag, het materiaal is duurzaam en volledig recyclebaar en een EPS-woning kent door de hoge isolatiewaarde zeer lage energiekosten.” En wie denkt dat een huis van piepschuim niet stevig is, vergist zich. Het materiaal voldoet aan Europese normen en is door TNO uitgebreid getest. “Het kan weer en wind doorstaan”, aldus Simons.

Stalen kern
Een EPS-woning bestaat uit een stalen kern en buitenwanden van piepschuim. Die wanden kunnen gewoon met stucwerk worden afgewerkt, waardoor ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. De testwoning aan het Slobbeland in Volendam heeft inmiddels zon, regen, sneeuw en windkracht tien doorstaan. En uit TNO-tests blijkt dat de EPS-wanden een brandwerendheid kennen van meer dan negentig minuten. Daarmee wordt ruimschoots voldaan aan bestaande wetgeving.

Eeuwig
“De woning gaat in principe eeuwig mee”, zegt Simons. “Piepschuim vergaat niet, het wordt alleen minder van kwaliteit als het wordt blootgesteld aan UV-straling. En dat komt bij onze woningen niet voor. Hooguit moet je na dertig tot 35 jaar het stucwerk vernieuwen.” Nog een voordeel is dat het piepschuimen casco volledig waterdicht is. “En het is heel eenvoudig te bewerken. Als iemand een extra raam wil, is dat zo gerealiseerd.”

Europees patent
Veerhuis Beheer begon 2,5 jaar geleden met de ontwikkeling van de woning. Inmiddels is het product in de fase dat daadwerkelijk op grotere schaal kan worden gebouwd. “We hebben Europees patent gekregen en zijn al bezig met het verkennen van de markten in Spanje en Turkije. Vooral voor dat laatste land kunnen onze huizen een uitkomst zijn, omdat we werken aan het aardbevingvrij maken van het product”, legt Simons uit.

Lichter
Na de bouwvak wordt gestart met de bouw van 172 bungalows in Bruinisse. Ook zijn er plannen voor de realisatie van acht woningen in Krommenie. Doordat de EPS-woning veel lichter is dan een traditionele woning, is het mogelijk op minder sterke ondergronden te bouwen. Simons: “En voor het milieu is deze vorm van bouwen ook prettig, omdat er geen CO2 vrijkomt.” Veerhuis Beheer denkt dat voor dit soort woningen een grote markt is. “Al is het alleen maar om het feit dat de bouwkosten 30 tot 40 procent lager liggen dan bij traditionele bouw.”