Architectuur

Wonen in een huisjeshuis

Architecten, projectontwikkelaars én particulieren zoeken voortdurend naar nieuwe bouwmethoden. Liefst sneller, goedkoper, beter en opvallender. Sommige ideeën worden daadwerkelijk gerealiseerd. Zoals een woning als een bedrijfsloods in Breda.

Een vliegtuighangar? Nee, hoewel het volgens architect Arco Zweistra niet vreemd is als passanten er dat in zien. Hij bouwde de 27 meter lange en zo’n zes meter hoge loods in een Bredase nieuwbouwwijk tenslotte in opdracht van een amateur-vlieger. En ook de basis bestaat uit een geïsoleerde zogenaamde Romneyloods. Maar Zweistra zelf noemt zijn bouwwerk een ’huisjeshuis’ omdat het bestaat uit een verzameling standaardbehuizingen. Zo doen twee gekoppelde tuinhuisjes nu dienst als kantoorruimte. Een groente- en fruitkas fungeert als badkamer en een Siberische boomstammenhut als sauna. De op het zuiden gesitueerde woning is voorzien van een glaswand met daaraan grenzend een ruim terras. Aan de oost- en westzijde zijn twee grote schuifpuien aangebracht. En de woning is nog milieuvriendelijk ook: zo wordt via de straatgoot langs de hal het regenwater naar een put in de tuin geleid. Het water wordt hergebruikt voor toiletspoeling en tuinbesproeiing en sauna. Niet alleen het bouwwerk op zich, ook de verwarming is bijzonder. Tussen binnen- en buitenbeplating is 1,6 kilometer verwarmingslang gevlochten. Voordeel is volgens Zweistra dat het systeem snel reageert. „Omdat geen enorme massa opgewarmd hoeft te worden zoals bij vloerverwarming. Daarom konden we ook de glasgevel op het zuiden toepassen.“
Het bouwproces van het ’huisjeshuis’ is volgens Zweistra overzichtelijk en snel. „De woning bestaat uit verschillende vaste elementen van verschillende leveranciers. Ieder zijn ze verantwoordelijk voor hun eigen deel. De hallenbouwer bouwt de hal, de kassenbouwer bouwt de kas en het boomstamhutje wordt als bouwpakket geleverd.“ Daarmee is het volgens de architect een alternatief voor de in zijn ogen nogal fantasieloze en beperkte, traditionele catalogusbouw. De woning in Breda is het eerste huisjeshuis. Volgens Zweistra duurt de bouw ongeveer twee maanden.