Algemeen

Wonen in château d'eau biedt prachtig uitzicht

ZELZATE - Wellicht al begin 2004 zullen mensen wonen in de Zelzaatse watertoren. De Noord-Vlaamse huisvestingsmaatschappij bouwt deze oude toren aan de Suikerkaai om tot dertien sociale koopwoningen. Architect Peter Van Driessche van het Gentse Atelier 4 lichtte zijn project toe. ,,Dit idee leeft al tien jaar in mijn hoofd maar komt nu in zijn definitieve fase, want volgend jaar beginnen we eraan,'' zegt Van Driessche.

De watertoren van Zelzate is in 1952 gebouwd maar al vele jaren in onbruik geraakt. Het bouwwerk, nog van de hand van de Gentse vermaarde architect Geo Bontinck, is gebouwd om 500 ton water te dragen en is dus sterk genoeg om na de verbouwing dertien appartementen te bevatten. Per verdieping komt één woongelegenheid met drie slaapkamers. Een centrale liftkoker haalt de bewoners tot 44 meter hoogte in het dakappartement. Een trap loopt in een glazen constructie buiten het gebouw. De flats zullen worden verkocht als sociale appartementen. De huisvestingsmaatschappij verwacht zowel jonge al oudere gezinnen als kandidaat-koper.

Hoogste verdieping
Wie op de hoogste verdieping zal wonen, krijgt zeker een prachtig uitzicht op de omgeving. Rond de oude toren wordt ook de omgeving aangepakt. Groenaanplant, parkeerplaatsen, een pergola, zitbanken en een wandelpad in gebakken kleiklinkers moeten de toren ook beneden uitstraling geven. Peter Van Driessche wil zijn geesteskind een mooie naam geven en schuift nu al zijn voorstel Château d`eau naar voren, gewoon het Frans voor watertoren maar het staat chiquer.

,,Omdat het hier gaat om een herbestemming van een oud gebouw, kunnen we op bijzonder veel subsidies rekenen. De werken zullen ongeveer 1,5 miljoen euro kosten. De appartementen worden te koop gesteld tegen 65.000 tot 75.000 euro'', legt John Shenkels, directeur van de huisvestingsmaatschappij, uit.
Build for Life