Wonen en werken in een graansilo (Fotospecial)

19 november 2012 Bron: Woonmagazine
In de gemeente Haarlemmermeer woonden vroeger veel boeren die o.a. graan verbouwden. Het graan werd verzameld in graansilo's die aan het water werden gebouwd om het graan via het water te transporteren. Door de verstedelijking kwamen de graansilo's leeg te staan. De qua omvang bijzondere gebouwen zochten een nieuwe functie. Rijn Architecten zag hierin een uitdaging. In 2001 maakten zij een ontwerp voor de silo waarin onderdak geboden werd aan twee lagen kantoorruimte, een megawoning bovenin en een atelier in het souterrain.

Bekijk de fotospecial van deze graansilo woning. Klik hier.

Uitgangspunt in het ontwerpproces was het handhaven van het industriŽle karakter van de voormalige graansilo. Zo zijn in het interieur vele authentieke elementen bewaard gebleven zoals de oude geprofileerde stalen wanden in de kantoren en ťťn van de schachten die nu functioneert als trappenhuis/liftschacht.

De zinken gevels met de schijnbaar warrige ramen vervagen de achterliggende functies en de indeling van het gebouw. De gekozen raamcompositie geeft een schaalloos beeld. In het interieur geeft dit bijzondere ruimten doordat er ramen net boven de vloer geplaatst zijn of net onder het plafond. De ramen werken als schilderijen doordat er een witte lijst om het kozijn is geplaatst.

Op de 2de en 3de verdieping is een woning gesitueerd. De bovenste verdieping biedt een wijds uitzicht over de omgeving door de hoogte van 15 meter. Hier vormt een binnentuin het centrale punt van de verdieping. De woonfuncties zijn hier als het ware omheen gevouwen met aan de ene zijde de woonkeuken en aan de andere zijde het slaapvertrek.

Op de ondergelegen woonlaag is de woonkamer gesitueerd met ramen georiŽnteerd op het meer 'De Westeinderplas' dat voor het gebouw ligt. Ook biedt deze laag onderdak aan twee logeerkamers met een bijbehorende badkamer.

Op de eerste verdieping is het kantoor van Rijn Architecten gevestigd. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van het gehele gebouw voor zowel het exterieur als het interieur. Sinds 2001 waait er een frisse wind door het bureau door de komst van twee jonge architecten. Zij maakten het ontwerp voor de silo en begeleiden ook het bouwproces tijdens de uitvoering. Voor een ruime blik op het werk van Rijn Architecten kun je de site bekijken.

Bekijk de fotospecial van deze graansilo woning. Klik hier.

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo