Algemeen

Wonen en leven in Brussel wordt steeds duurder

Brussel is twaalf plaatsen gestegen op de rangschikking van duurste steden ter wereld. De Belgische hoofdstad staat nu op de 41ste plaats tegen de 53ste een jaar geleden. Toch blijft Brussel een van de meer betaalbare steden van de Europese Unie.

Dat blijkt uit het jaarlijkse klassement van het adviesbureau Mercer Human Resource Consulting. Tokyo voert opnieuw de lijst aan.

Het klassement telt 144 steden in alle werelddelen. Mercer meet in elke stad hoeveel het kost om er te leven, aan de hand van de prijs van 200 producten zoals huisvesting, vervoer, eten en kleding.

Op Tokyo na, dat nog steeds de duurste stad ter wereld is, ziet de top-5 er anders uit dan vorig jaar. Osaka, ook in Japan, verdringt Londen van de tweede plaats. Moskou zakt van 3 naar 4 en op de vijfde plaats staat nu Seoul in Zuid-Korea. Hongkong, in 2004 op 5, staat nu op de negende plaats.

Asuncion
Het is ruim driemaal zo duur om te wonen in Tokyo als in Asuncion in Paraguay, de goedkoopste stad uit het onderzoek.

Brussel laat 23 andere Europese steden voor zich gaan en deelt de 41ste plaats met Athene. Brussel scoort 87,2 punten tegenover de 100 van referentiestad New York. Tokyo haalt 134,7 punten.
Build for Life