Algemeen

Winnaars Rijkswaterstaat Award bekend

Woensdagavond zijn in Valkenburg (ZH) tijdens de Innovatie-estafette de eerste Rijkswaterstaat Awards uitgereikt. Dit gebeurde door de CFO van Rijkswaterstaat Richard van Breukelen. Met de Rijkswaterstaat Award wil Rijkswaterstaat op drie thema’s de waardering voor het innoverend vermogen van haar opdrachtnemers uitspreken. In aanmerking voor de Award kwamen opdrachtnemers uit de grond-, weg- en waterbouw die een onderscheidende of innovatieve prestatie hebben geleverd.

Thema Houding en Gedrag.
Hoe was de opstelling van een opdrachtnemer van Rijkswaterstaat tegenover alle andere omgevingspartijen? Hierbij spelen bijvoorbeeld samenwerking en vooruitstrevendheid een rol.
Winnaar: BOSKALIS - Baggeren Amsterdam Rijnkanaal
Door slim en kundig gebruik te maken van het internet heeft Boskalis werkzaamheden stipt en compleet kunnen weergeven op de internetsite waardoor mogelijke gevaarlijke ontwikkelingen/situaties van te voren zijn voorkomen. Hiernaast is Boskalis ook verder gegaan dan in het contract werd gevraagd om incidenten tijdens baggerwerkzaamheden te voorkomen. Dit heeft ertoe geleidt dat er geen klachten zijn binnengekomen vanuit de scheepvaart.
Andere genomineerden waren:
Combinatie Besix - Mourik Sluizen Limburg - De aanpassing sluizen Born, Maasbracht, Heel en Takke LSBV Brugdekken vof - De vermoeiingsproblematiek Scharsterrijnbrug A6

Thema Duurzaamheid
Hoe was het gesteld met de levenscyclus en/of duurzaamheid van een prestatie of project?
Winnaar: BAM Wegen BV - LEAB (Laag Energie AsfaltBeton) op de A2
LEAB zorgt voor 30% minder CO2 uitstoot tijdens de productie. Gezien het RWS-areaal kan dit voor enorme winst zorgen. Het is breed toepasbaar en enorm effectief. De jury was na een korte discussieronde dan ook eensluidend in haar oordeel dat BAM met LEAB een streepje voor had op de 2 andere projecten.
Andere genomineerden waren:
TU Delft & BAM Infratechniek BV - Het Fijnstof reductie systeem
Movares Nederland BV - Kleine Weerd aan de Maas

Thema Publieksgerichtheid
Wat was er voor, tijdens en na de uitvoering gedaan om partners en gebruikers tevreden te stellen
Winnaar: Heijmans Infrastructuur B.V. - Ombouw van de Randweg Eindhoven
Heijmans heeft initiatief getoond door te investeren in extra asfalt waardoor het project met ruim 1 jaar is versneld. Dit spreekt van daadkracht en vastbeslotenheid. Met ruim 70 viaducten is de ombouw van de Randweg Eindhoven een van de grootste projecten die Rijkswaterstaat heeft uitgevoerd. Dit brengt enorme verkeersproblemen met zich mee. Heijmans heeft mede dankzij bovengenoemde fasering hinderbeleving tot een minimum kunnen beperken doordat het doorstroming heeft kunnen optimaliseren.
Andere genomineerden waren:
DHV BV & CycloMedia Technology BV - De geleiderail inventarisatie met Mobile Mapping Technieken
KWS Infra BV - De Renovatie Haringvlietbrug
Een speciale eervolle vermelding ging naar:
Movares Nederland BV - Kleine Weerd aan de Maas
Build for Life