Nieuwbouw

Winnaars Nationale Staalprijs 2010 bekend

Donderdag is de Nationale Staalprijs 2010 uitgereikt. De jury onder leiding van architect Hans van Heeswijk wees in vijf categorieën het volgens haar beste project aan. Vier projecten bevinden zich in Nederland, het andere in Ierland.
De trofee in de categorie ‘utiliteitsbouw’ ging naar het Jinso-paviljoen, bij de Amsterdam ArenA. Dit door architectenbureau cepezed ontworpen gebouw ‘springt vooral constructief in het oog’, zegt de jury.

“Het idee de stabiliteit van het dak driedimensionaal op te lossen met een samengestelde ringbalk was tot nu toe alleen bekend van stadions, bijvoorbeeld het dak over het Stadion Feijenoord in Rotterdam. Een dergelijke toepassing op deze kleine schaal is slim en uitgekiend: echt vernieuwend.”

Industriebouw/Woningbouw

Bedrijfsgebouw Wilo in Westzaan, een ontwerp van Benthem Crouwel Architekten, won in de categorie ‘industriebouw’. Volgens de jury laat dit project “zien dat er veel meer kan dan recht-toe-recht-aan bedrijfshallen met een kantoor er aan vast. Het gebouw ziet er van buiten én van binnen consequent en overtuigend uit. Alles in dezelfde sfeer, zorgvuldig ontworpen tot aan het vaste meubilair toe. De constructie is uitgekiend en helder.”

Lees verder op Architectenweb.nl