Algemeen

Winnaars Nationale Staalprijs 2008 bekend

Eind vorige week zijn tijdens de Nationale Staalbouwdag de winnaars van de Nationale Staalprijs 2008 bekend gemaakt. De prijzen werden, onder jury-voorzitterschap van architect Chris Vegter, verdeeld in totaal 5 categorieën en 149 inzendingen. Alle projecten zijn geheel of grotendeels in staal uitgevoerd en recentelijk gerealiseerd.

Utiliteitsbouw

Als winnaar in de categorie Utiliteitsbouw won het kantoorgebouw Kraanspoor (zie foto) van OTH Architecten. Dit gebouw, dat gisteren eveneens de Glasaward won, oogstte op meerdere punten de bewondering van de jury: ,,Waardering is er allereerst voor het initiatief en het doorzettingsvermogen van de architect, waardoor het project ondanks veel weerstand met succes ‘van de grond is gekomen’. Het bijzondere concept waarbij een oude betonnen kraanbaan een nieuw leven krijgt als fundament voor een eigentijds kantoor is een inspirerend voorbeeld van respectvol hergebruik van industrieel erfgoed.”

Daarnaast was de jury lovend over het de ruimtelijk inpassing in de omgeving: ,,Door het toepassen van een licht staalskelet met holtevloeren is de bestaande betonconstructie volledig benut met als resultaat een maximaal aantal vierkante meters kantoorruimte. Het transparante beeld zou zonder een ranke staalconstructie niet mogelijk zijn geweest.”

Lees verder op Architectenweb.nl
Build for Life