Architectuur

Winnaars Mijn Huis Mijn Jonge Architect 2012

Winnaars Mijn Huis Mijn Jonge Architect 2012
In de hoofdzetel van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) werd op 7 december de laureaat van de wedstrijd Mijn Huis Mijn Jonge Architect 2012 bekendgemaakt. Deze ontwerpwedstrijd voor een project van sociale woningbouw - een initiatief van de Orde van Architecten – Vlaamse Raad, NAV de Vlaamse Architectenorganisatie en de VMSW - staat open voor pas afgestudeerde architecten, architecten-stagiairs en architecten die hoogstens vijf jaar actief zijn na hun stage. Het winnende ontwerp van Katrien Delespaul en Frédéric Gijsen wordt daadwerkelijk gerealiseerd.

Kluif voor ontwerpers
De lustrumuitgave van Mijn Huis Mijn Jonge Architect – we zitten aan editie vijf – trok maar liefst 73 inzendingen. Onderwerp van de wedstrijd was een ontwerp voor 19 sociale koopwoningen in Hemiksem, gelegen tussen een straat met rijwoningen en een groen binnengebied met uitzicht op parkappartementen. Opdrachtgever is de Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij Arro Antwerpen.

De vele parameters vormden samen een flinke kluif voor de jonge ontwerpers. Hoe bundel je een ongunstige oriëntatie met een kwaliteitsvolle buitenruimte en privacy? Hoe laat je een rijwoning harmoniëren met het relatief grote groene binnengebied en de nabijgelegen appartementsgebouwen? Hoe kom je tot diversiteit in de bebouwing? Hoe combineer je parkeermogelijkheden met een zo autoluw mogelijke omgeving?

Claustra in baksteen
Met hun concept Eenvoud in baksteen formuleren Katrien Delespaul en Frédéric Gijsen een geslaagde repliek op deze uitdaging. Zij geven de woningen vooraan een zonnige patiotuin, van de straat afgescheiden door een geperforeerde baksteenmuur. Schaal, programma en de vraag naar variatie riposteerden ze door de woningen te clusteren onder enkele hellende daken. Zo kunnen ze spelen met het aantal slaapkamers.

Het parkeren ten slotte pakken de architecten aan door evenwijdig met de achtertuinen carports in te planten, die gecombineerd zijn met tuin- en fietsbergingen. Net zoals de raamprofielen zijn deze constructies uitgevoerd in zwart aluminium, naast baksteen het secundaire basismateriaal. Intern is de indeling grotendeels vrij te bepalen. De leefruimte op het gelijkvloers is aan beide zijden verbonden met een buitenruimte.



Eervolle en bijzonder vermeldingen
Twee architectenteams mochten naar huis met een eervolle vermelding en een cheque van 2 000 euro. De tijdelijke vereniging VDVRN (Katrien Van Dijck, Linde Van Reeth en Isabel Naesens) weten op enkele verrassende manieren de tuinen en het groene park met elkaar te verbinden, onder andere via voortuinen en onderdoorgangen. Het internationale BIN architectuur met Stijn Elsen (B), Simone Valerio (I), Duco Uytenhaak en Rob Wesselink (NL) pakt uit met compacte woningen met een plat dak, die verticaal uitbreidbaar zijn.

Naast de laureaat en de twee eervolle vermeldingen werden ook twee bijzondere vermeldingen toegekend. Die waren voor het ontwerperstrio Glenn Lyppens, Amaury De Valensart en Andreas Karavanas, en voor het architectenduo Otsoe Verdonckt en Sander Van Duppen.

Ook interessant