Algemeen

Wildwestvloer voor woning of café

Het valt nog niet mee om een passende vloer te vinden voor je in Western style ingerichte woning of horecabedrijf. Aangestampte aarde is niet erg praktisch en tweedehands vloerdelen uit een failliete saloon zijn op zijn minst bijzonder schaars. Dan maar op zoek naar nieuw hout met een kunstmatig doorleefd uiterlijk.

Octrooi 1021700 draait om het produceren van nieuwe vloerplanken met het uiterlijk van oude planken. Want daar is een grote vraag naar. Enerzijds is er een beperkt aanbod van eerlijke oude vloerdelen, lopend van gewoon tweedehands tot echt eeuwenoud. Anderzijds zijn er vloerdelen van nieuw hout op de markt, met een kunstmatig ‘antiek’ uiterlijk.

Maar sommige mensen willen iets anders, en de planken volgens de methode van Van Capelleveen “kunnen een Western voorkomen hebben en een aantrekkelijk alternatief vormen voor tot nu toe in de handel aangeboden antieke vloerplanken”, aldus de octrooitekst. Ideaal dus voor je in Western style ingerichte woning of horecabedrijf.
Blijkbaar heeft de uitvinder goed bestudeerd hoe de houten vloer in een doorsnee saloon er uitzag, en op grond daarvan gekozen voor een profiel dat hij met een wals aanbrengt op nieuwe, goed gedroogde houten vloerdelen. Zijn voorkeur ligt bij eiken of grenen met een dikte van 20 millimeter, maar ander hout mag ook.
Het proces gaat uit van planken die vierzijdig zijn geschaafd en voorzien van messing en groef. De bovenzijde, waarop straks wordt gelopen, heeft een afschuining (velling) aan de langsrand bij de groef. Een transporttafel beweegt de nog onbehandelde plank naar twee walsen die de plank tussen zich in klemmen en verder transporteren. Door de draaiende beweging kan de bovenste wals gelijktijdig het profiel aanbrengen op de zichtzijde.

Zaagdak
Het ontstane profiel is afhankelijk van het indrukprofiel van de wals. De uitvinder koos voor een reeks ribben evenwijdig aan de draaias van de wals, die dus haaks staan op de langsrichting van de planken. Deze ribben hebben elk een scherpe rand gevolgd door een schuine kant, en vormen samen een soort zaagdakprofiel.
De scherpe rand snijdt als eerste in de plank, waarna de schuine kant een aflopende indruk maakt. Op de planken ontstaat zo een tweede zaagdakprofiel, met smalle, steile kanten en bredere schuine vlakken.
Diverse variaties zijn mogelijk. Zo lopen de ribben op de wals in principe zonder hiaten van links naar rechts, maar desgewenst kunnen ze ook onderbroken worden uitgevoerd. Het hiermee aangebrachte profiel ziet er veel onregelmatiger uit, zeker als de onderbrekingen op onregelmatige wijze over de wals zijn verdeeld. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een wals met een gebogen profiel, dat leidt tot een overeenkomstig vloerdeelprofiel.
Build for Life