Algemeen

Wienerberger mag baksteenactiviteit Hanson overnemen

De Europese Commissie heeft de overname goedgekeurd van de baksteenactiviteiten van de het Britse bedrijf Hanson Plc op het Europese vasteland door de Oostenrijkse onderneming Wienerberger AG. Dat gebeurt via aankoop door Wienerberger van alle aandelen van alle dochtermaatschappijen van Hanson, die in baksteensector actief zijn.

Volgens de Commissie zal de transactie vooral gevolgen hebben in Nederland en België en de kloof vergroten tussen Wienerberger, de grootste aanbieder van bakstenen in genoemde landen, en zijn concurrenten. De Commissie zegt evenwel tot de conclusie te zijn gekomen dat deze markten concurrerend zullen blijven door de aanwezigheid van andere levensvatbare baksteenfabrikanten en wegens de omvang van de invoer.

Wienerberger is de grootste baksteenfabrikant ter wereld en is actief op alle belangrijke markten in Europa en de VS. De Oostenrijkse onderneming heeft een overeenkomst gesloten over de overname van Hanson Brick Continental Europe, die bestaat uit een aantal dochterbedrijven van het Hanson-concern die bakstenen produceren voor het bouwen van muren. De dochterondernemingen zijn gevestigd in Nederland met tien fabrieken, België met zeven-, Duitsland met drie- en Polen met twee fabrieken. In Frankrijk staat één fabriek. De meeste fabrieken produceren gevelstenen, terwijl twee ervan kleistraatstenen en twee andere holle bakstenen vervaardigen. De overname omvat tevens acht in Nederland gevestigde ondernemingen die handelen in bouwmaterialen. Vooral in Nederland en België overlappen de de activiteiten van Wienerberger en Hanson elkaar. Zo zullen er aanzienlijke marktaandelen ontstaan in de sector van de gevelstenen in beide landen maar ook in de sectoren bakstenen voor steunmuren en bakstenen voor niet dragende muren in België.

Uit onderzoek van de Europese Commissie ten aanzien van de Belgische markten blijkt dar er nog andere aanbieders van gevelstenen, steunmuren en niet dragende muren bestaan zoals Swenden, Ampe & Ploegsteert en Vandersanden. Daarbij gaat het slechts om de grootste bedrijven op deze markten. Bovendien kunnen afnemers andere materialen kiezen die eveneens geschikt zijn voor het bouwen van muren, met name voor binnenmuren, aldus de Commissie in een toelichting op haar besluit.

Wat de gevelstenen in Nederland betreft, zijn HUWA, Rodruza en CRH andere mogelijke concurrenten. Ook is de invoer, vooral van een aantal leveranciers uit België, gestegen van 5 procent van het totale verbruik in 1990 tot 12 à 15 procent momenteel.
Build for Life