Nieuwbouw

Wienerberger kiest op Batibouw voor groen produceren

Wienerberger kiest op Batibouw voor groen produceren
Wienerberger, producent van keramische bouwmaterialen met de merken Porotherm, Terca, Desimpel en Koramic, legt op Batibouw de nadruk op groen produceren, bouwen en wonen. Dat Wienerberger groen handelt, blijkt uit haar diverse milieu-inspanningen op zowel productie- als productniveau, maar ook op het niveau van duurzaam bouwen en wonen. Wienerberger heeft een totaalvisie op duurzaamheid en neemt daarbij alle aspecten van de keramische bouwmaterialen in beschouwing. Vanaf de ontginning van de grondstof klei tot en met de recyclage en de recuperatie van bouwpuin.

In navolging van het klimaatsverdrag van Kyoto neemt België maatregelen om de temperatuurstijging tegen te gaan. Sinds ’95 beperkt Wienerberger de emissie van broeikasgassen tot het absolute minimum door groen te produceren en bouwmaterialen aan te bieden die toelaten groen te bouwen en te wonen. Het beste antwoord op het gebied van groen produceren, bouwen en wonen is daarbij het ‘massief passiefhuis’.

GROEN PRODUCEREN

- Lokale ontginning & zinvolle nabestemming
Klei als grondstof is overvloedig aanwezig in België waardoor het mogelijk is om de fabrieken steeds dichtbij de klei- en leemgroeven te situeren. Lokale productie betekent minder transport en dus minder milieubelasting. Na exploitatie krijgen de kleigroeven een herbestemming als natuur-, landbouw- en/of recreatiegebied.

- Transport over water
Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokale grondstoffen en lokale afzetmarkten. Als er toch getransporteerd moet worden, werkt Wienerberger zoveel mogelijk met watergebonden transport. Een milieuvriendelijker transportmiddel omwille van de lagere CO2-emissies. Hierbij speelt Wienerberger een voortrekkersrol.

- Reduceren van schadelijke luchtemissies
Dankzij rookgasreiniginginstallaties en procesgeïntegreerde maatregelen worden schadelijke emissies sterk gereduceerd.

- Geen productieafvalwater
Ook het watergebruik wordt aanzienlijk verminderd. Het gebruikte afvalwater wordt bovendien gezuiverd en opnieuw in het productieproces ingezet.

- Hernieuwbare energie
Door te investeren in windmolens en zonnepanelen wil Wienerberger op korte termijn 20% van haar elektriciteitsverbruik halen uit groene stroom.

- Innovatie- Cradle to Cradle: hergebruik van keramisch puin als grondstof
Door gerecycleerd keramisch puin te hergebruiken als hulpgrondstof, verkleint de hoeveelheid klei als primaire grondstof en wordt het energieverbruik gereduceerd.

Natureplus ecolabel

Wienerberger behaalde met haar keramische binnenmuurstenen als eerst industriële fabrikant in België het ‘natureplus ecolabel’ . Een internationaal befaamd duurzaamheidslabel dat de bio-ecologische eigenschappen van bouwmaterialen certificeert. Het label is de internationale erkenning van baksteen als gezond en ecologisch bouwmateriaal.

GROEN BOUWEN

Een woning is een belangrijke investering. Daarom zoeken bouwheren naar bouwoplossingen met een lange levensduur die deze investering de moeite waard maken. Kwalitatieve materialen met de juiste technische eigenschappen die zorgen voor het nodige wooncomfort.

Een levensduurstudie door marktonderzoeksbureau Xtra Muros kwam tot het besluit dat de keramische bouwmaterialen van Wienerberger prima bestand zijn tegen onze Belgische klimaat- en weersinvloeden en een levensduur hebben van minstens 150 jaar.

Ook onze Belgische bouwtraditie pleit voor het gebruik van keramische materialen, een traditie van massieve woningen met een lange levensduur.

De grootschalige levenscyclusanalyse (LCA) van VITO, ASRO en WTCB in opdracht van de Belgische Baksteenfederatie (BBF) wees verder uit dat de impact van keramische producten en bouwelementen op het milieu minimaal is.

GROEN WONEN

De keramische bouwmaterialen van Wienerberger zijn dus de ideale producten voor het bouwen van duurzame, massieve woningen die het energieverbruik en de bijhorende CO2-emissies drastisch beperken.

MASSIEF PASSIEFHUIS

Ontdek op Batibouw het ‘massief passiefhuis’. Deze woning combineert alle energiezuinige voordelen van een passiefhuis met het comfort en de duurzaamheid van het bouwen met baksteen en kleidakpannen. Keramische producten hebben immers de juiste technische eigenschappen die zorgen voor het nodige wooncomfort. Het massief passiefhuis is in ons klimaat de meest betaalbare en comfortabele groene woning, op maat van onze Belgische bouwtraditie waarin we kiezen voor woningen met een lange levensduur. Met een massief passiefhuis kiest u voor het milieu, uw comfort en uw portefeuille.

WEDSTRIJD

Win op Batibouw Terca bakstenen en Koramic kleidakpannen voor uw eigen massief passiefhuis. Bezoek de stand van Wienerberger (Hal 5, stand 309) en beantwoord er de wedstrijdvragen.