Verbouwen

Wetsvoorstel uitbreiding steun woningrenovatie

CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri heeft een wetsvoorstel klaar dat de renovatie van woningen in enkele grote steden aantrekkelijker moet maken. Wie een woning van meer dan 15 jaar oud, met een kadastraal inkomen van minder dan 3.000 euro en gelegen in een bepaalde stad laat renoveren door een geregistreerd aannemer krijgt een belastingvermindering. De vermindering bedraagt 15% van de renovatiefactuur die ten minste 2.500 euro groot moet zijn. De maximale belastingaftrek bedraagt 610 euro per jaar. Daarenboven stelt Lanjri voor het kadastraal inkomen van de gerenoveerde woning te bevriezen tot de verkoop van de woning. Met haar voorstel wil Lanjri mensen belonen die een huis in de stad opknappen.

Bouwunie, de bij Unizo aangesloten unie van het kmo-bouwbedrijf, steunt deze voorstellen. Heel wat woningen zijn aan een ver doorgedreven renovatie toe. Uit een onderzoek van de Vlaamse overheid blijkt dat 300.000 woningen het predikaat “slecht” krijgen. Dat wil zeggen dat ze een volledige opknapbeurt nodig hebben of zelfs helemaal niet meer te renoveren en dus aan vervanging toe zijn. Daarnaast zijn er nog 400.000 woningen van middelmatige kwaliteit die snel naar “slecht” zullen afglijden als ze niet ingrijpend gerenoveerd worden. De bewoners van deze woningen zijn vaak kansarmen, gepensioneerden en mensen met een laag inkomen. Maatregelen die hen toelaten hun woning te renoveren, zijn dus meer dan welkom. Ze komen trouwens alle partijen ten goede. De overheid ziet de leefbaarheid van haar steden en gemeenten verhogen, de – vaak weinig kapitaalkrachtige - verbouwer krijgt steun voor zijn renovatieplannen en de aannemer heeft meer werk.

Bouwunie vraagt zich wel af waarom Nahima Lanjri in haar wetsvoorstel het toepassingsgebied van de belastingvermindering beperkt tot Anderlecht, Antwerpen, Bergen, Brussel-stad, Charleroi, Gent, Luik, La Louvière, Molenbeek, Oostende, Schaarbeek, Seraing, Sint-Gillis, Sint-Joost en Vorst. In het huidige Koninklijk Besluit, dat door het nieuwe zou vervangen worden, geldt ook een belastingvermindering voor woningen in Berchem, Borgerhout, Brugge, Deurne, Elsene, Etterbeek, Evere, Merksem, Hoboken, Koekelberg, Kortrijk, Leuven, Machelen, Mechelen, Muizen, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Niklaas, Vilvoorde en Wilrijk. De woningen moeten wel gelegen zijn in een zogenaamde "zone voor positief grootstedelijk beleid". Als het wetsvoorstel in zijn huidige vorm wordt goedgekeurd, komt de renovatie van deze woningen plots niet meer in aanmerking voor een belastingvermindering. Dat kan toch niet de bedoeling zijn !

Bouwunie wijst er voorts op dat mevrouw Lanjri als lid van de Kamer haar bevoegdheid overschrijdt. De bevriezing van het kadastraal inkomen voor de onroerende voorheffing is immers een gewestelijke materie. De Vlaamse, Brusselse en Waalse overheden zullen met andere woorden hun fiat moeten geven.

Tot slot bepleit Bouwunie de verhoging van de belastingvermindering. Momenteel bedraagt deze 500 euro (geïndexeerd 610 euro). De mogelijkheid bestaat om deze op te trekken tot 1.000 euro (geïndexeerd 1.220 euro). Het zou niet slecht zijn om in het wetsvoorstel meteen deze verhoging door te voeren. De belastingvermindering moet immers hoog genoeg zijn om voldoende verbouwers over de streep te trekken.