Algemeen

Wethouder weg om sloopplannen Ganzedijk

Wethouder Hietbrink van de gemeente Reiderland is opgestapt. Hietbrinks positie was onhoudbaar geworden nadat hij had geroepen dat het gehucht Ganzedijk beter gesloopt kon worden. De PvdA-fractie – Hietbrinks eigen partij – heeft de wethouder afgelopen weekeinde verzocht op te stappen. Dat heeft hij nu dus gedaan.

De wethouder heeft volgens fractievoorzitter Patrick Nap ‘zeer onhandig’ gehandeld in de kwestie-Ganzedijk. Volgens Nap is Hietbrink onverantwoord omgegaan met de gevoelens van de bewoners. De PvdA-fractie heeft Hietbrinks optreden de afgelopen weken ‘met stijgende verbazing aanschouwd’, zei Nap in het Dagblad van het Noorden.

Twee weken geleden concludeerde een onderzoeksbureau dat het dorp Ganzedijk – dik 100 bewoners – beter gesloopt kon worden. Dat bureau, KAW uit Groningen, werkte in opdracht van de provincie Groningen, de gemeente Reiderland, waar Ganzedijk onder valt, en woningcorporatie Acanthus.

Al snel werd duidelijk dat de Statenleden niets in het plan zien. Nu blijkt ook de gemeenteraad zich er niet in te kunnen vinden. Dorpelingen vermoeden dat ze ‘ongewenst’ zijn nu de miljonairsenclave de Blauwe Stad steeds dichterbij komt. Hietbrink ontkende dit twee weken geleden. Hij haalde zich de woede van de bewoners op de hals door te zeggen dat er veel multiproblem-gezinnen in het dorp wonen, met emotioneel verwaarloosde kinderen. Volgens de bewoners is dat onzin.

De Ganzedijkers hebben verheugd gereageerd op Hietbrinks vertrek, vertelt dorpeling Willem Nomden. Sinds een paar dagen hangen er speciale affiches op de woningen, gemaakt door de tattoostudio uit het dorp en gefinancierd door de SP. ‘Aan de ene kant staat de boze wethouder, aan de andere een blije Ganzedijker’, zegt Nomden. ‘En zaterdag is er een benefietconcert.’

Ook interessant


Build for Life