Algemeen

Westerndorp El Paso in Wuustwezel mag blijven

Het westerndorp El Paso langs de Kalmthoutse Steenweg in Wuustwezel moet niet afgebroken worden. De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de vordering van de Gewestelijke Stedenbouwkundige Inspecteur maandag onontvankelijk verklaard. Die kondigde echter meteen al aan dat hij in beroep gaat.

Bij verbouwingen in 1995 bleek dat voor het grootste deel van het dorp, dat er nu al ongeveer 40 jaar staat, nooit een bouwvergunning werd verleend. Het werd bovendien opgetrokken in waardevol agrarisch gebied.

Het parket had in 2006 al beslist om de zaak te seponeren, omdat de redelijke termijn van de vervolging overschreden was. De Stedenbouwkundige Inspecteur bracht daarop een rechtstreekse dagvaarding uit tegen de toenmalige zaakvoerder Johannes V.G. en El Paso.

Hij wilde de onvergunde constructies gesloopt zien, zodat het gebied in zijn oorspronkelijk staat hersteld kon worden. Het openbaar ministerie had tijdens de zitting geen vordering gesteld en had enkel de toepassing van de strafwet gevraagd als de rechtbank de feiten bewezen zou achten.

De strafrechter vond het echter niet gepast om op de vordering van de Stedenbouwkundige Inspecteur in te gaan, omdat het OM het bouwmisdrijf niet vervolgd had en omdat het ook niet duidelijk omschreven stond in de rechtstreekse dagvaarding.
Build for Life