Algemeen

Werkweek in België langer dan in buurlanden

Belgen werken per week en per jaar meer uren dan Duitsers, Fransen en Nederlanders. Dat blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Toch pleiten ook de Belgische werkgevers voor een verlenging van de arbeidsduur. Hoewel de vergelijking niet altijd even gemakkelijk is, is de Belgische werkweek volgens De Tijd wel korter dan in veel andere Europese landen, de VS en Japan.

De Duitse onderneming Siemens zorgde in juli voor een trendbreuk door als eerste belangrijk Europees bedrijf de arbeidsduur te verlengen. De elektronicagroep en de vakbonden sloten een akkoord over een werkweek van 40 uur zonder compenserende loonsverhoging om jobverlies in Duitsland te vermijden. Deze beslissing leidde in Duitsland en andere Europese landen tot een debat over de wenselijkheid van een langere werkweek.

Sindsdien verlengden enkele Duitse, Franse en Nederlandse ondernemingen de arbeidsduur. Belgische bedrijven nemen voorlopig een afwachtende houding aan. Maar het Verbond van Belgische Ondernemingen zegt dat ook ons land een langere werkweek moet overwegen. In andere Europese landen waar meer wordt gewerkt, wordt veel minder gesproken over een verlenging van de arbeidsduur.

Cijfers van de OESO tonen aan dat Belgen bijna 100 uur per jaar meer werken dan Duitsers en Fransen en bijna 200 uur per jaar meer dan Nederlanders.
Build for Life