Architectuur

Werkvoorraad per architect neemt toe

De werkvoorraad per architect is in 2010 toegenomen. Dit komt door de forse saneringen, die ervoor gezorgd hebben dat de branche er wat beter voorstaat, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse beroepsvereniging van architecten BNA.

`In absolute zin is de werkvoorraad gedaald, maar doordat in de branche flink is gesaneerd, is de werkvoorraad per bureau gestegen`, meldt een woordvoerder van de BNA. Architecten hadden in januari gemiddeld een werkvoorraad van 5,6 maanden tegen 4,7 maanden vorig jaar. Van de architecten vindt 63% de werkvoorraad nog steeds klein. De grote bureaus, met 40 werknemers of meer, doen het het beste: hun werkvoorraad steeg met ruim vier maanden naar twaalf maanden. Kleine architectenbureaus, met minder dan vijf medewerkers, zien hun werkvoorraad iets boven de vier maanden steken.

De verwachtingen over de omzet en het aantal opdrachten voor de rest van 2011 zijn nog steeds somber. Ruim 40% van de bureaus gaat uit van een verdere daling. Een kwart verwacht daarentegen betere resultaten te kunnen behalen. In 2010 was 18% van de architecten optimistisch. De BNA denkt dat de meeste bureaus de belangrijkste reorganisaties achter de rug hebben en dat de grote sanering in de branche voorbij is.

Gebaseerd op: Cobouw