Algemeen

Werkloosheid weer op niveau van voor crisis

De werkloosheid in ons land zit opnieuw op het niveau van voor de crisis, met 438.425 mensen die een volledige uitkering ontvangen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de RVA.
Er zijn wel enkele belangrijke verschuivingen. In vergelijking met 2007, het jaar voor de crisis, is de werkloosheid gedaald in Wallonië en gestegen in Vlaanderen en Brussel.

Bij de vrouwen is de werkloosheid gedaald, maar bij de mannen is er een stijging van tien procent. Dat is onder meer te wijten aan het feit dat mannen meer in crisisgevoelige sectoren werken. Bij allochtone werknemers van buiten de Europese Unie is de stijging nog groter. Het aantal werklozen is er toegenomen met 21 procent.

Ook bij de ouderen boven de 50 jaar was er een forse stijging van de werkloosheid met 15 procent, ondanks de zwaar gesubsidieerde banenplannen. Het aantal mensen met brugpensioen stijgt nog altijd lichtjes, maar dan vooral bij de 58-plussers. Bij de groep van de jonge vijftigers daalde het aantal bruggepensioneerden met een derde.

Ook interessant


Build for Life