Duurzaam Bouwen

Werken van start aan de Zonnestroominstallatie op tunnel HSL4

Enfinity, Infrabel, Solar Power Systems en de gemeenten Schoten (met financieringsvereniging IKA) en Brasschaat (met financieringsvereniging FINEA) starten de werken aan het unieke zonnestroomproject op het dak van de HSL-spoorwegtunnel langs de E19 in Brasschaat en Schoten. De zonne-energie zal gebruikt worden voor de stroomvoorziening van zowel de klassieke als de hogesnelheidstreinen.

Over een totale lengte van 3,4 kilometer worden 16.000 zonnepanelen geplaatst op het dak van de tunnel van de HSL4. Deze tunnel wordt onder meer gebruikt door de hogesnelheidstrein die Amsterdam via Brussel met Parijs verbindt. De totale oppervlakte van het dak bedraagt 50.000 m², wat overeenstemt met de grootte van bijna 8 voetbalvelden. De installatie moet per jaar naar schatting 3.300 MWh elektriciteit opleveren. Dat komt overeen met het gemiddelde jaarlijkse verbruik van ongeveer 950 gezinnen. Over een periode van 20 jaar wordt er 47,3 miljoen kg CO2 uitstoot vermeden.

De installatiewerken gingen deze zomer van start aan de noordkant van de tunnel. Het einde van de werken is voorzien in december 2010. Het totale investeringsbudget bedraagt 14,5 miljoen Euro.

Opdrachtgever Infrabel zal de groene energie benutten in de installaties van de Antwerpse Noord-Zuid-verbinding (waar zich onder andere het Centraal-Station op bevindt) en voor de stroomvoorziening van zowel klassieke treinstellen als de hogesnelheidstreinen die op die as rijden. Met dit grootschalige en innoverende project lanceert Infrabel als Europese primeur de “Zonnetrein”. De infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet introduceert zo tevens een tijdperk van duurzame energiebevoorrading op het spoorwegnet, een verhaal dat zeker nog wordt vervolgd.

Publieke-Private Samenwerking

Met de realisatie van dit project in de vorm van een Publiek-Private samenwerking, wordt tegemoet gekomen aan de vraag van de gemeenten Schoten en Brasschaat om het tunneldak een nuttige bestemming te geven. Een nieuwe vennootschap SPS Fin werd opgericht om de realisatie van dit project mogelijk te maken. Enfinity, Infrabel en de gemeenten, via financieringsverenigingen FINEA en IKA, bevestigen hun steun door mee te participeren in het aandeelhouderschap van deze vennootschap.

Realisatie in professionele handen

Samen met initiatiefnemer Solar Power Systems, zorgt Enfinity voor de realisatie van dit bijzondere project. Deze internationale speler heeft immers wereldwijde expertise in het financieren, installeren en exploiteren van solar plants op gebouwen en land. “Een uitgebreid technisch team zal de komende maanden 16.000 monokristallijne zonnepanelen (245 Wp per paneel) installeren op het dak met een aangepaste structuur met ballasttegels. Een perforatie van het dak is niet nodig. We houden uiteraard bij de installatie ook rekening met daktrillingen die optreden als er een trein passeert”, aldus Patrick Decuyper, CEO Enfinity Europe.