Nieuwbouw

Werken aan historische Glazen Huis in Antwerpen begonnen

Maandag starten de werken aan het historische Glazen Huis in Antwerpen, dat lange tijd bekend stond als “het mooiste kraakpand van ’t stad”. Projectontwikkelaar UrbanCapital brengt er na jarenlange leegstand twintig city flats in onder voor een nieuwe generatie stadsbewoners. Alle flats zijn al verkocht. Eind 2011 zal op het gelijkvloers ook een Proxy Delhaize de deuren openen.
Volgende week – op maandag 15 november – start de ambitieuze renovatie van het historische Glazen Huis in Antwerpen, één van de mooiste voorbeelden van vroegmodernistische architectuur in de metropool, gelegen op de hoek van de Sint-Paulusstraat en de Lange Koepoortstraat. De eerste voorbereidingen van de werfinfrastructuur werden de afgelopen week al getroffen. Na meer dan tien jaar van verkommering plant projectontwikkelaar UrbanCapital, samen met zijn partner Gands, er twintig stadsflats, en op het gelijkvloers komt een Proxy Delhaize.

UrbanCapital schat in dat de werken een jaar zullen duren: het streeft ernaar om de city flats en de handelsruimte voor de Proxy Delhaize vóór de kerstperiode van 2011 op te leveren. Inge Caes van UrbanCapital: “We gaan met enige vertraging van start doordat de subsidievoorschotten voor de afbraak- en ontmantelingswerken wat op zich hebben laten wachten, en omdat we een concrete invulling hebben gegeven aan het gelijkvloers en de eerste verdieping. In plaats van ook aan de eerste verdieping een commerciële invulling te geven, zoals oorspronkelijk gepland, hebben we door de grote vraag namelijk beslist om op de eerste etage vier extra city flats te voorzien. In totaal zal het vernieuwde Glazen Huis nu plaats bieden aan twintig appartementen. Alle flats zijn in een recordtempo verkocht, en we vermoeden dat er binnenkort enkele zullen worden doorverkocht.”

Om zoveel mogelijk zelf de sfeer en het karakter van hun woonomgeving te kiezen, kunnen alle toekomstige bewoners bij UrbanCapital kiezen uit drie gepersonaliseerde interieurconcepten of ‘moods’ – Urban Minimal, Urban Chic of Urban Natural – die elk overeenkomen met een speciale selectie materialen, stoffen en kleuren: van strak en trendy of luxueus tot milieuvriendelijk. Nieuw is ook de formule die UrbanCapital uitdacht voor de flats die op de huurmarkt aangeboden zullen worden – wellicht een veertiental. De ontwikkelaar biedt volledige meubelpakketten aan: standaard of met extra ‘hotel’-diensten, zoals servies, linnen, een poetsdienst, internetverbinding, … Voor de investeerders die hun appartement willen doorverhuren zet UrbanCapital ook een verhuurplatform op, zodat het zelf zal instaan voor de contacten met de huurders, een extra service dus naar de verhuurders toe.



Buurtwinkel

De Proxy Delhaize die zich in het Glazen Huis zal vestigen, zal zelfstandig uitgebaat worden en zich volledig toespitsen op de buurtbewoners. Inge Caes: "Wij zijn heel blij met deze invulling: mensen uit de buurt en de toekomstige bewoners van het Glazen Huis kunnen in de Proxy Delhaize terecht voor hun snelle, kleinere boodschappen. Wij mikken met de city flats immers op een nieuwe generatie stadsbewoners, zoals jongeren die na hun studies in de stad blijven hangen, tijdelijke bewoners en expats, of kosmopolitische zestigers die terugkeren naar de stad eens de kinderen het huis uit zijn: zij willen de dynamiek van de stad, maar tegelijk ook doorgedreven individueel comfort. Het Proxy Delhaize assortiment is perfect op hen afgestemd: verse producten, kant-en-klare maaltijden, een grote bakkerij, in de toekomst eventueel verse belegde broodjes. Omgekeerd is het historisch pand een meerwaarde voor Delhaize: dankzij de statige, glazen gevel, de ronde binnenstructuur met sheddak, en de sfeervolle lichtkoepels wordt dit een van de mooiste winkels van Antwerpen.”

Ronald Corens van Delhaize: “Bij Delhaize zijn wij steeds op zoek naar geschikte locaties in de stad. Het is niet evident om een pand te vinden met de juiste oppervlakte en technische vereisten, zoals een zone om te laden en lossen. Het Glazen Huis voldoet hieraan, mede dankzij de steun van het stadsbestuur. Een pand met deze kwaliteiten vind je niet elke dag.”

UrbanCapital

UrbanCapital werd in 2004 opgericht door Levi Dewaegenaere (CEO), aanvankelijk onder een andere naam, Profile Invest. Samen met Inge Caes (Commercial Director) zette hij zijn visie om in een nieuw concept en onderging het vastgoedbedrijf een ware metamorfose. Zo ontstond midden 2009 UrbanCapital. De jonge projectontwikkelaar werkt samen met gerenommeerde architecten en aannemers en is gespecialiseerd in duurzame ontwerpen op maat van de bewoners. Met zijn projecten wil UrbanCapital letterlijk 'stadskapitaal' ontwikkelen: waarde creëren voor zijn kopers én voor de omgeving.

Ook interessant