Verbouwen

UrbanCapital blaast Glazen Huis in Antwerpen nieuw leven in

Het Glazen Huis in Antwerpen - ook bekend als het Van Ommeren-gebouw - krijgt na jarenlange leegstand een nieuwe bestemming. Projectontwikkelaar UrbanCapital lanceert in het vroeg-modernistische gebouw zestien city flats, waarmee het een antwoord wil bieden op de woonnoden van de nieuwste generatie stadsbewoners. Conix Architects tekende voor de architectuur, Arjaan De Feyter werkte het interieurconcept uit. "Met dit project willen we een stukje stad nieuw leven inblazen", aldus Inge Caes van UrbanCapital.

Het Glazen Huis werd in 1938 ontworpen door het Nederlandse architectenbureau Brinkman & Van den Broek in opdracht van de Rotterdamse rederij Van Ommeren. Het gebouw in de Lange Koepoortstraat, op een boogscheut van het historische centrum, wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste en origineelste voorbeelden van vroegmodernistische architectuur in de metropool. Zijn statige glazen gevel en ronde binnenstructuur met sheddak zijn een begrip in de stad, maar na een aantal weinig respectvolle verbouwingen stond het Glazen Huis sinds 2008 ingeschreven als leegstaand pand.

Projectontwikkelaar UrbanCapital zag de meerwaarde van het pand en besliste het "mooiste kraakpand van de metropool" nieuw leven in te blazen. In december van vorig jaar kreeg het de bouwvergunning voor zijn ambitieuze renovatie, en het hoopt nog voor de zomer met de werken te kunnen starten. "Net als bij onze andere projecten zagen we potentieel in het gebouw en in de buurt. Met UrbanCapital willen we letterlijk 'stadskapitaal' creëren: meerwaarde voor de kopers, maar ook voor de omgeving. We willen met de renovatie van het Glazen Huis de buurt tussen het toeristische centrum en het heroplevende Eilandje een duwtje in de rug geven."



Lange termijn

Het vernieuwde Glazen Huis zal plaats bieden aan zestien city flats, waaronder een penthouse, en 1.000 m2 handelsruimte. Om het voormalige kantoorgebouw om te vormen tot woonunits, deed UrbanCapital een beroep op Conix Architects en interieurarchitect Arjaan De Feyter. De projectontwikkelaar overlegde lang met zijn partners over concept, ruimtelijke indeling, technieken en methoden om het wonen zo optimaal mogelijk te maken.

Zo zijn de renovatieplannen van Conix Architects erop gericht om zoveel mogelijk daglicht binnen te trekken in de cityflats. Christine Conix: "We wilden het authentieke ontwerp van de architecten Brinkman en Van den Broek zoveel mogelijk respecteren, maar toch hedendaagse elementen integreren. In de geest van de originele architectuur komt er opnieuw een volledig glazen voorgevel. De configuratie van de achtergevel blijft ongewijzigd, buiten de toevoeging van passerelles die toegang geven tot de woonunits." Die passerelles, uitgevoerd in staal en bankirai, vergroten de bewoonbare oppervlakte van de woonunits en zorgen meteen ook voor zonnewering. Daarnaast komt er nog een gemeenschappelijk omsloten binnengebied dat de bewoners een prachtig zicht biedt op de Sint-Pauluskerk, het klooster en de rest van de historische stad.

Elke cityflat zal naar de specifieke noden en leefgewoonten van zijn toekomstige bewoners worden ingericht. Inge Caes: "Wij plannen altijd een afspraak bij onze klanten thuis om te zien hoe zij dagelijks leven, hoe hun huidige leefomgeving georganiseerd is. Ontbijten ze bijvoorbeeld 's ochtends uitgebreid aan tafel of nemen ze rechtstaand een snelle kop koffie? Ook de gezinssituatie is een belangrijke parameter. Afhankelijk van de leefgewoonten van de bewoners passen wij de inrichting aan." Om zoveel mogelijk zelf de sfeer en het karakter van hun woonomgeving te kiezen, kunnen bewoners bij UrbanCapital kiezen uit drie gepersonaliseerde interieurconcepten of "moods", die elk overeenkomen met een speciale selectie materialen, stoffen, kleuren en zelfs meubels: "urban minimal" voor een strak en trendy interieur, het milieuvriendelijke "urban natural" of het luxueuze "urban chic".

Duurzaamheid staat daarbij centraal. Inge Caes: "Mensen denken bij duurzaam bouwen spontaan aan groene energiebronnen en aangepaste isolatietechnieken. Wij gaan nog een stap verder: onze wooneenheden moeten niet alleen nu werken, maar ook later. Mensen moeten er kunnen oud worden, en zich nog altijd goed voelen. Wonen zoals ze leven, volgens hun stijl en sfeer, op een verantwoorde manier, in de geruststellende zekerheid dat alles klaar is voor de toekomst. Dat is voor ons duurzaamheid. Wij hebben daar een apart label voor ontwikkeld, "WellnessWonen", dat we in het Glazen Huis ook zullen toepassen."

Om die aandacht voor wellness en comfort ook in het interieur te vertalen, vertrok interieurarchitect Arjaan De Feyter niet van een klassieke opdeling in kamers, maar werkte hij met ruime, open compartimenten. De Feyter: "Om een echt loftgevoel te creëren hebben we gewerkt met twee losstaande volumes: een woon- en een slaapgedeelte. In plaats van traditionele muren in steen of gipskarton gebruiken we schrijnwerk dat in de vorm van kastenwanden in één lijn doorloopt met ruimteverdelende wanden. De keukenkasten, de dressing en de technische berging lopen bijvoorbeeld door in hetzelfde materiaal, en het inkomvolume met de vestiaire doet tegelijk dienst als afscheiding van de slaapzone. De inrichting van de city flats is puur maatwerk, en dat is best uitzonderlijk in de markt van projectontwikkelaars."

Stadsbewoners

Met deze hyperindividuele benadering speelt UrbanCapital in op de noden van de nieuwste generatie stadsbewoners, die het "New Urbans" heeft gedoopt. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de wereldbevolking in grote steden leeft, een aantal dat tegen 2050 nog tot 70% zal toenemen. Moderne stadsbewoners zijn volgens trendwatchers een veeleisend publiek, op zoek naar nieuwe, gewaagdere ervaringen. "Jongeren die na hun studies in de stad blijven hangen, tijdelijke bewoners en expats, kosmopolitische zestigers die terugkeren naar de stad eens de kinderen het huis uit zijn: meer en meer mensen gaan in de stad wonen. Tegelijk willen ze het individuele comfort en de rust van een huis op de buiten", aldus Inge Caes. "Met de innoverende formule van onze cityflats willen we antwoorden aan die behoeften."


Praktische info
Het Glazen Huis, hoek Lange Koepoortstraat 2-6 en Sint-Paulusstraat 42, 2000 Antwerpen
Geïnteresseerde kopers kunnen terecht op: 03-205 90 07.