Architectuur

Werken Mechelse Holocaustmuseum van AWG weldra van start

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft samen met bOb van Reeth de plannen toegelicht van het nieuwe Holocaustmuseum in Mechelen. Het museum komt op de plaats van het huidige IKA-schoolgebouw, recht tegenover de vroegere Kazerne Dossin in Mechelen. De werkzaamheden voor het ambitieuze nieuwe museum gaan op maandag 26 oktober officieel van start.

“Kazerne Dossin: Memoriaal, museum en documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten”. Zo heet het nieuwe museum in de Mechelse Tinellaan voluit. De locatie is niet toevallig gekozen. De oude, Oostenrijkse artilleriekazerne Dossin is de plaats waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 25.000 Belgische en Noord-Franse Joden en zigeuners werden verzameld en van waaruit ze naar Auschwitz werden gedeporteerd. Sinds 1995 is er het Joods Museum van Deportatie en Verzet (JMDV) gevestigd. Omdat dit museum vanwege zijn succes al gauw te klein werd, besloot de Vlaamse Regering om op deze plek een nieuw project te realiseren.

Het nieuwe museum komt op de plaats van het vroegere Arresthuis, bij de Mechelaars beter bekend als het IKA-schoolgebouw. Het zal via een permanente tentoonstelling de slachtoffers gedenken, maar ook plaats bieden aan tijdelijke educatieve projecten over mensenrechten in een meer actuele context. Het museum, met een duidelijke internationale ambitie, rekent op zo’n 100.000 bezoekers per jaar uit binnen- en buitenland.

Internationale competitie

De eerste plannen voor een nieuw museum dateren al van 2001. De verschillende Vlaamse regeringen zetten achtereenvolgens hun schouders onder het project. Het duurde nog tot 2007 voordat de Vlaamse bouwmeester een internationale competitie voor het ontwerp van het nieuwe museum uitschreef. Uiteindelijk werd de opdracht toegewezen aan bOb van Reeth van AWG architecten.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be

Ook interessant