Algemeen

Wereldwaterdag: duurzame waterprojecten in het Zuiden

Vlaams Minister van Leefmilieu en Natuur en Cultuur Joke Schauvliege hernieuwt ook dit jaar een projectoproep voor waterprojecten van het Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling (VPWvO). Vorig jaar steunde minister Schauvliege voor 664.664 euro zeven projecten die in Benin, Burkina Faso, Congo, Ghana, Kenia, Madagaskar en Zuid-Afrika, aan 61.700 mensen een betere toegang tot zuiver drinkwater en aan 73.500 mensen betere hygiënische omstandigheden en/of sanitaire voorzieningen gaven. De Verenigde Naties hebben 2013 tot Internationaal Jaar van Watersamenwerking uitgeroepen. De Wereldwaterdag van vandaag 22 maart sluit volledig aan bij het thema van watersamenwerking.

Sinds 1993 vestigt de internationale Wereldwaterdag aandacht op het belang van water en ijvert voor het duurzaam beheer van de zoetwatervoorraden. Ieder jaar staat een ander aspect van de waterproblematiek in de schijnwerpers, telkens om de enorme invloed die water heeft op de menselijke omgeving duidelijk te maken en te tonen hoe nauw water verbonden is met ieders leven.

Milleniumdoel
Het thema van Wereldwaterdag 2013 is dat van het Internationaal Jaar van Watersamenwerking van de VN. Het Internationaal Jaar wil iedereen bewust maken van de mogelijkheden om samen te werken op het gebied van waterbeheer en van de uitdagingen die de toenemende vraag naar toegang tot water met zich meebrengen.

Het Internationaal Jaar past eveneens in het Internationaal Decennium "Water for life 2005-2015" van de VN, dat vraagt om tegen 2015 de internationale verbintenissen voor water na te leven. Millenniumdoel 7c is zo een internationale waterdoelstelling: “tegen 2015 het aantal mensen dat geen toegang heeft tot zuiver water en degelijk sanitair met de helft verminderen”.

Vlaamse partners
Het Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling is hét platform dat hieraan bijdraagt (www.watervoorontwikkeling.be). Het VPWvO vormt sedert 2004 een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse overheid, Vlaamse ngo’s, vzw’s, publieke en private bedrijven uit de watersector en onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Via samenwerking, overdracht van expertise en capaciteitsopbouw, investering van mensen en middelen in concrete projecten in het Zuiden, draagt Vlaanderen op duurzame wijze bij aan de realisatie van Millenniumdoel 7c.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “Sinds 2004 hebben de Vlaamse partners 684.767 mensen aan zuiver drinkwater en 527.281 mensen aan verbeterde hygiënische omstandigheden geholpen. Samenwerking rond water is noodzakelijk en vanzelfsprekend. Water heeft invloed op de gezondheid, het welzijn en de welvaart van ons allemaal. Die bewustmaking is van levensbelang, evenals het investeren in concrete acties en projecten”.

Wateracties
Wereldwaterdag is ook een uitnodiging om actie te ondernemen. Deze week vinden tal van wateracties plaats bij onder meer bedrijven, ngo’s en vzw’s, scholen en de overheid. Voorbeelden zijn de acties ‘Kranig Water’ van GREEN vzw, als aanmoediging om meer kraantjeswater te drinken en ‘Walk for Water’ van MOS (Milieuzorg Op School), waarbij meer dan 200 Vlaamse scholen zes kilometer wandelen in solidariteit met de mensen uit het Zuiden die dagelijks die afstand afleggen om water te halen (walkforwater-mos.blogspot.be). Onder de overkoepelende naam ‘Wereldwaterdag@school’ werken de Vlaamse drinkwaterbedrijven, Green, PROTOS en MOS samen met Vlaamse scholen rond de waterproblematiek.
Build for Life