Nieuwbouw

Welstandscommissie niet meer verplicht

Gemeenten hoeven bouwplannen niet langer voor te leggen aan een welstandscommissie. Ze mogen zelf beoordelen of ze dit nodig vinden of dat de bouwplannen op een andere manier tegen het licht worden gehouden.

Dat heeft minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) woensdag geschreven aan de Tweede Kamer. Samen met zijn collega Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) werkt hij aan wettelijke vereenvoudiging van het toezicht op de welstand. Tot die wet klaar is, vervalt de verplichting om naar de welstandscommissie te stappen.

Willekeur

De Federatie Welstand is bepaald niet verheugd over de aankondiging van de minister. De organisatie waarschuwt voor willekeur bij de welstandstoets. “De Federatie Welstand wijst er op dat acht jaar geleden, juist uit kritiek op de vermeende willekeur van welstandscommissies, de welstand ingrijpend is gemoderniseerd”, schrijft federatie op haar website.

“Er wordt openbaar vergaderd, de commissie legt over de adviezen verantwoording af aan de gemeenteraad, en de leden zijn onafhankelijk: er spelen geen andere belangen een rol dan alleen de kwaliteit van het bouwplan in relatie tot de omgeving. Die werkwijze is bevredigend – hetgeen ook blijkt uit de evaluatie van deze wetswijziging.”

Lees verder op Architectenweb.nl