Vastgoed

Wel akkoord, geen doorbraak op woningmarkt

De BNA, branchevereniging voor architectenbureaus, is tevreden dat er een woonakkoord is, maar nog niet gerust op de effecten. Het akkoord van regeringspartijen en D66, CU en SGP zou de consument vertrouwen moeten geven en meer investeringen van woningcorporaties mogelijk moeten maken. Het akkoord bereikt dit mondjesmaat, volgens BNA-voorzitter Willem Hein Schenk. De corporaties krijgen nauwelijks meer ruimte. In het akkoord is nog onduidelijk of de impuls via btw-verlaging van renovaties ook voor architectendiensten geldt. `Dat wordt breed in de bouw gesteund, is nog onduidelijk, maar lijkt inderhaast weer vergeten. Wij gaan er alles aan doen dit helder en goed te krijgen', aldus Schenk.

De BNA vindt het positief om met de verhoging voor startersleningen naar 50 miljoen euro de woningmarkt van onderop weer in beweging te krijgen. Hiermee kunnen ongeveer 11.000 startersleningen worden verstrekt. Ook het feit dat daarnaast de hypotheekkosten de eerste jaren worden beperkt is gunstig voor de beweging. Nadeel blijft dat de consument over het geheel duurder uitkomt. Verder is nog maar de vraag wat overblijft van de investeringsruimte voor corporaties, door de combinatie van huurverlaging en beperkte verlaging van de verhuurdersheffing.

Gemiste kans
Per 1 maart 2013 wordt het btw-tarief voor renovatie en verbouwingen in de bouw voor een jaar verlaagd van 21 naar 6%. De BNA pleit al lange tijd met bouwpartners zoals Bouwend Nederland en NEPROM en in VNO-NCW-verband bij de opeenvolgende kabinetten voor verlaging van het btw-tarief, juist ook voor architectenwerkzaamheden. Dat dit laatste nu niet lijkt te gebeuren is een gemiste kans. Architecten kunnen met hun probleemoplossende vermogen en creatieve geest duurzamere en kostenbesparende oplossingen leveren voor de bestaande woningvoorraad. Bovendien, de architectenbranche is binnen de bouw het zwaarst getroffen door de gevolgen van de economische crisis. De sector is meer dan gehalveerd en kan deze stimulans meer dan goed gebruiken.