Nieuwbouw

Weinig water, veel risico voor woningen

Ruim 10% van de woningen in Nederland is gebouwd op houten funderingen en loopt risico op funderingsschade. Dat betekent dat dit groeiende probleem zeer veel panden en huizenbezitters aangaat. Het is een toenemend probleem, dat tot voor kort eigenlijk ondergronds bleef. Om de huidige en toekomstige waarde van een onderpand goed te kunnen bepalen is inzicht in de risico’s noodzakelijk. Gemeenten willen hun inwoners over dit nieuwe onderwerp goed kunnen informeren en hen helpen om de risico’s van mogelijke funderingsschade in kaart te brengen. Zo ontzorgen de gemeenten hun burgers.

Een echt Nederlands vraagstuk

Grondwater klinkt onschuldig, maar bij een tekort aan grondwater wordt een houten fundering stilletjes gesloopt. Voor Nederland wordt geschat dat het om een bedrag 40 miljard tot 2050 gaat. De website wonenmetwater.nl maakt voor consumenten, gemeenten en hypotheekverstrekkers concreet hoe het grondwater zich onder een specifiek pand gedraagt. En dankzij digitale ontwikkelingen zijn tegelijkertijd ook mogelijke financiële en technische gevolgen inzichtelijk. Huizenbezitters hebben er vaak geen weet van, maar zij zijn wél verantwoordelijk zijn voor het grondwater onder hun pand. Tegelijkertijd ook voor de kosten die daaruit voortvloeien. Met een indicatie in de hand weet je als makelaar en consument wat je koopt en als hypotheekverstrekker waarin je investeert. Dit is voor zowel kopers als verkopers dus een belangrijk nieuw onderhandelingsgegeven!

Gemeenten participeren flexibeler en slimmer

De site wonenmetwater.nl sluit aan op de trend ‘Smart city’, een ontwikkeling waar ook steeds meer gemeenten zich aan verbinden. Politiek en gemeenten realiseren zich dat informatie delen de kennis binnen onze maatschappij vergroot en dat is nodig. Gemeente willen hun inwoners ontzorgen en hun organisatie flexibeler en slimmer maken.
De grote vraag voor gemeenten is vaak ‘hoe leg je contact met de mensen’? Dat geldt ook voor het funderingenvraagstuk. Een gemeente wil haar burgers betrekken, laten zien hoe zij een bijdrage kunnen leveren en hen stimuleren om ook daadwerkelijk actie te ondernemen. Deltascoop heeft met wonenmetwater.nl een participatiemiddel gecreëerd.

Wonen met water.nl

De lancering van de website wonenmetwater.nl geeft consumenten, gemeenten en hypotheekverstrekkers nu de kans om eindelijk een indicatie van de staat van de houten funderingen onder een woning te krijgen. Een fundering bepaalt voor een belangrijk deel de waarde van een woning, dus het is zeer belangrijk om te weten welke de risico’s je huis loopt. Hamvraag is: zijn de houten funderingspalen rot of niet? De consument krijgt via de website wonenmetwater.nl nu eindelijk antwoord in de vorm van een indicatie.

Beschermende maatregelen

Deltascoop is het bedrijf achter de website wonenmetwater.nl. Op termijn kan iedere Nederlander een indicatie ontvangen van de funderingsproblemen onder zijn pand. Het grote voordeel van deze informatie is dat het de eigenaar de kans geeft om tijdig maatregelen te nemen en zo zijn fundering te beschermen. Onverwachte herstelkosten kan hij daarmee mogelijk vermijden.
Als er de afgelopen jaren sprake is geweest van wisselende grondwaterstanden maakt de website die risico’s voor de fundering nu helder. Wonenmetwater.nl maakt gebruik van een verscheidenheid aan openbare zogenoemde BIG data. Gefundeerde besluiten over een onderpand zijn vanaf vandaag dus mogelijk!

Ook interessant