Algemeen

Weinig oog voor strategische waarde bedrijfsvastgoed

Op basis van een onderzoek onder 103 bestuurders stelt vastgoedspecialist van Ernst & Young Frans Kwantes dat ondernemers laten geld liggen door onvoldoende aandacht voor de strategische waarde van hun vastgoed.

Binnen ondernemingen is vastgoed vaak de tweede hoogste kostenpost na het personeel. Toch is de aandacht ervoor niet navenant, concludeert Ernst & Young. Weliswaar zegt 60 procent van de bestuurders dat vastgoed prioriteit moet hebben in de bestuurskamer, maar zegt iets meer dan de helft niets te zullen doen als gevraagd wordt hoe de waarde van hun onderneming kan worden vergroot door strategisch gebruik te maken van hun vastgoedportefeuille.
Dit is des te opmerkelijker omdat 80 procent mogelijkheden zoekt om kosten te besparen. Maar 37 procent blijkt helemaal geen managementinformatie te krijgen over het vastgoed. En 55 procent heeft geen operationele vastgoedstrategie.
“Het is een zorgwekkende constatering dat ondernemingen zich onvoldoende realiseren dat hun vastgoed een bedrijfsmiddel is waar op strategisch en bestuurlijk niveau de juiste aandacht aan besteed dient te worden. Hierdoor laten ze geld liggen”, zegt Kwantes.

Verhuizen
Juist in een tijd waarin kostenbeheersing en return on investment de belangrijkste aandachtspunten zijn, kun je volgens hem besparen door gebruik te maken van mogelijkheden als sale and lease back, securisatie, joint ventures of gehele outsourcing van het vastgoed.
Wellicht heeft de geringe aandacht voor het vastgoed te maken met het feit dat eenderde van de ondernemers plannen heeft om binnen drie jaar productiefaciliteiten te verhuizen naar landen buiten de Europese Unie. Dik eenvijfde wil dienstverlenende activiteiten verhuizen. Daarbij scoort met name Oost-Europa hoog als locatie waar men heen zou willen.
Build for Life