Badkamers

Weg met het bad, leve de inloop- of doorloopdouche!

Nauwelijks 2 jaar na zijn introductie boomt het Belgische AQUACONCEPT, een jonge speler op de badkamermarkt, met inloop- en doorloopdouches die enkel bestaan uit grote glaspartijen, inoxen scharnieren en handgrepen, en natuursteen als waterdichte ondergrond. Met nauwelijks 3 à 4 weken levertijd voor zijn doucheconcepten-op-maat, verwent Aquaconcept ook nog eens perfect die consument die na maatopname een snelle oplevering wenst door zijn sanitaire installateur.

Redenen van het succes? Er worden grotere budgetten besteed aan de badkamer die men optisch ruimer wil laten lijken. De Belg douchet meer dan hij een bad neemt. Daardoor sneuvelt de ruimte die het bad vroeger innam. Vaak ook worden de muren tussen bad- en slaapkamer gesloopt, wat ook meer aandacht vraagt voor de inrichting. Aquaconcept met zijn vele variaties en douchetypes, speelt perfect in op wat mensen verwachten van een eigentijdse, minimalistische uitstraling en design, door het gebruik van duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen als inox, glas en natuursteen.

De grote troef die Aquaconcept uitspeelt, is dat het elke beschikbare ruimte optimaal benut, hoe klein ook, want alle doucheconcepten worden op maat gemaakt en de inloop-openingen worden gemaakt langs de zijde die de klant verkiest.

Daarnaast biedt Aquaconcept ook oplossingen voor douches die alleen tegen schuine muren kunnen geplaatst worden en waarvoor andere conceptleveranciers traditioneel geen oplossing hebben.

Inloop- en doorloopdouches

De douchecabine uit kunststof of de glazen deur die ingekapseld zit in een kader is compleet passé. Bij Aquaconcept wordt de glaspartij zonder profielen, en dus in zijn volle glorie, uitgespeeld als designvol en onderhoudsvriendelijk element, tegen een achtergrond van tegels of een waterdichte 'Aquawall' uit geëmailleerd veiligheidsglas. Die Aquawall kan bij nieuwbouw tegen de muur geplaatst worden of anders gewoon tegen de tegelmuur. Is er plaats voor een inloop- of doorloopdouche? Fijn, dan is er de keuze tussen het 'Inoxconcept' het 'Wallconcept' of het 'Aluconcept'. De inloopdouche is een doucheruimte zonder deur, en heeft dus een ruime, open inloop. Als beide zijkanten open blijven spreekt men van een 'doorloopdouche'. De volledig vrijstaande glaspartij wordt in dat geval bovenaan gemonteerd met twee stabilisatiestangen of traverses, in RVS of aluminium naargelang het douchetype. Het glaspaneel kan ook worden bevestigd via het plafond en op de vloer met 2 RVS bevestigingsstangen (gepolierd of geborsteld). De doucheruimte die hierdoor ontstaat, kan tot 2.500 mm breed worden. Zonder deuren is er uiteraard onderhoudsgemak en ruimtewinst. De inloopdouche kan desgevraagd worden verlengd met een beweegbaar of vast glaspaneel en met enkel een hoekbevestiging of scharnier in RVS.

Kleinere badruimtes

Voor kleinere badkamerruimtes biedt Aquaconcept ook douches aan volgens hetzelfde procédé van glaspartij, inox en hardsteen, maar bvb. met een glazen draaideur of pendeldeur die 180° opent, al dan niet verlengd met een vaststaand paneel. In dat geval wordt ook een minimum aan hoekbevestigingen in RVS gebruikt, gepolierd of geborsteld. Er zijn enkel profielen wanneer het strikt noodzakelijk is. Naargelang het douchetype heeft Aquaconcept buitendraaiende deuren op 180°. In het 'Aluconcept' kan je zelf de hoogte, breedte, en het sluitingspunt (nulpunt) van de scharnier bepalen en instellen. Velen beklagen zich over het schuifdeurkader dat ze nu hebben en over het moeilijke onderhoud. Daarom heeft Aquaconcept het 'Railconcept' geconcipieerd. Het gaat dan om een schuifdeur (twee -of vierdelig) die met 1 enkel profiel bovenaan vastgemaakt wordt. De schuifdeur wordt dan via een instelbare scharnierpoort boven de douchevloer gelift. Er zijn ook geen drempels te overschrijden, voor wie wat moeilijker te been is of voor wie gewoon kiest voor 100% gemak.

Veiligheidsglas

De hoogte van de glasplaat wordt steeds op maat gemaat en kan tot 2.500 mm gaan naargelang het douchetype. Het glas (6, 8 of 10 mm dik) komt eveneens van Belgische toeleveranciers (o.a. Saint-Gobain of Glaverbel) en is superveilig na een bewerkingsprocédé in hardingsovens. Dit glas is 7x sterker dan gewoon glas en maakt geen scherven. Er is keuze uit meer dan 15 glassoorten. Van helder tot gezandstraald glas, dat zelfs kan gepersonaliseerd worden met een tekening, logo... of gedeeltelijk aan het oog onttrokken worden ter hoogte van 'de schaamzone'. Ook gezuurd, getint, gekleurd of met Aquaclean behandeld glas zijn enkele van de vele mogelijkheden.

Aquastone-steensoorten

Alle douchetypes van Aquaconcept worden rechtstreeks op de natuursteen (tussen 30 en 50 mm dik) geplaatst die op stabiele ondergrond rust. Er is keuze tussen massieve blauwe hardsteen, Carrara of witsteen en zwart graniet. Alle vormen en maten zijn mogelijk evenals een gebouchardeerde antislipzone, volledig of gedeeltelijk, naar keuze. Het douchewater wordt met een naadloos afvoersysteem afgevoerd, al dan niet via een inoxen rooster.

Geen kranen

Aquaconcept levert evenwel zelf geen kranen, en verwijst hiervoor naar de comfortabele, designvolle en energiezuinige thermostaatkranen die op de markt zijn en door de installateurs zelf gekozen/geplaatst worden in samenspraak met hun klant.

Doelgroep Aquaconcept

Raf Geudens, zaakvoerder Aquaconcept: "De doelgroep waarop we mikken zijn de jonge tweeverdieners die comfortabel en onderhoudsvriendelijk design willen in hun badkamer. Ook diegenen die verbouwen of voor de 2e keer bouwen en die als ervaringsdeskundigen het ongemak van vroegere badkamerconcepten niet meer willen meemaken. Tenslotte richten wij ons op diegenen voor wie kwaliteit primeert op de prijs. Want voor velen is de inrichting van de badkamer een uitgestelde investering."