Architectuur

Weer 'strooigoed' museum van Herzog de Meuron

Deze zomer werd in Londen de uitbreiding van de Tate Modern gepresenteerd. Huisarchitect Herzog de Meuron toonde een vrij gevormd en gestapeld volume van glazen containers dat met 23.000 m2 extra expositieruimte de jaarlijkse 4 miljoen bezoekers (meer dan twee keer zoveel als ooit gepland) ten dienste zal staan.

In de nieuwsberichten van het Duitse BauNetz verschenen gisteren de eerste beelden van een nieuw museum van het Zwitserse architectenbureau, ditmaal in de Verenigde Staten (zie impressie boven en geheel boven).


Het betreft het plan voor de uitbreiding van het Parrish Art Museum in de staat New York, bekend om zijn collectie Amerikaanse impressionisten zoals Jackson Pollock, William Merrit Chase en Willem de Kooning. Het is interessant om te zien dat ook dit museumplan als schijnbaar willekeurig strooigoed is vormgegeven. Dit keer niet gestapeld, maar horizontaal in het landschap verspreid. De vele paviljoens worden allen voorzien van dakvensters met noorderlicht en via een netwerk van binnenhoven en kleine raakvlakken met elkaar verbonden. De uitbreiding van ongeveer 6.500 m2 gaat in 2009 open voor het publiek.