Algemeen

Watertentoonstelling in Centrum Duurzaam Bouwen

Water. H 2 O. Eén van de meest voorkomende stoffen op aarde. Ruim 70 % van het aardoppervlak bestaat uit water. Water lijkt zo vanzelfsprekend. Je draait de kraan open en het water stroomt eruit. Douchen, toilet doorspoelen, kleren wassen, … het kan elke dag, keer op keer, zo vaak je maar wil. Als het warm is gaan we naar het strand of het zwembad. En veel vaker dan ons lief is, komt het water zomaar uit de lucht vallen.
Maar is (drinkbaar) water wel zo vanzelfsprekend?

Mens en water
Mens en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder water is er geen leven mogelijk. Ons lichaam bestaat voor meer dan 70 % uit water. Om gezond te blijven moet een mens ca. 3 liter water per dag drinken. Maar ons totale waterverbruik is een veelvoud daarvan. We gebruiken gemiddeld 120 liter water per persoon per dag! Daarnaast gebruiken we het water ook nog in de landbouw, in de industrie, voor transport en voor onze ontspanning. Water is dus belangrijk voor ons.

Water genoeg?
Ondanks dat het veel voorkomt, is water heel bijzonder. Water is zo gewoon dat het bijna vanzelfsprekend is geworden. We staan nauwelijks meer stil bij de enorme inspanning die het kost om zuiver water te winnen.
Om het water nu en in de toekomst beheersbaar en bruikbaar te houden, moeten we dus duurzaam omgaan met water. Duurzaam watergebruik behoudt het multifunctionele gebruik van water, maar op zo'n manier dat de waterkwaliteit en de waterbeschikbaarheid niet bedreigd worden in de toekomst.

Wist je bijvoorbeeld dat 57 % van de gemiddelde behoefte van de Vlaming kan worden gedekt met regenwater?
Zonder dat je nu meteen onverzorgd en in ongewassen kleren moet gaan rondlopen, kan je toch makkelijk zo'n 20 tot 30 % besparen op je dagelijks waterverbruik. Tijd dus voor praktische tips en eenvoudige maatregelen om ons waterverbruik sterk te doen dalen!

>b>DUURZAAM WATERGEBRUIK
Centrum Duurzaam Bouwen (kortweg CeDuBo) en de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) plaatsen de boodschap van duurzaam watergebruik in de kijker tussen 3 oktober en 23 november 2003 in Centrum Duurzaam Bouwen te Heusden-Zolder.
Met de watertentoonstelling ‘H.Tweejoo', die 1500 m² beslaat, wensen CeDuBo en VMW uitgebreid informatie te verstrekken over water in al haar facetten. Van regen-, grond- en drinkwater tot waterzuivering en bescherming tegen overlast. Het overkoepelende thema is het gebruik van water, particulier en industrieel, op een duurzame manier.

CeDuBo en VMW brengen een tentoonstelling die interactief, verrassend, leuk en tegelijk informatief en educatief is. In de tentoonstelling komen alle voorgaande facetten aan bod, aangevuld met scheepvaart, waterrecreatie, een waterspeelhoek voor kinderen, … .

De bezoeker wordt als het ware ‘ondergedompeld' en krijgt tips mee om spaarzamer (ecologisch én economisch) om te gaan met water. Je kunt er onder meer door de regen lopen om zo te ontdekken wat men allemaal door regenwater kan vervangen. Terwijl het dondert boven je hoofd leer je meer over regenwateropvang en –buffering. Je komt te weten welk proces het water doorstaat vooraleer het uit je kraan stroomt. Over afvalwaterafvoerbuizen loop je naar een rietveld en kleinschalige waterzuiveringsinstallaties. Als je de juiste weg vindt in het rioolbuizenparcours kan je in de huid kruipen van Henri Tweejoo (H.Tweejoo), de mascotte van de tentoonstelling. H.Tweejoo duikt in de tentoonstelling regelmatig op om tips en uitleg te geven. Je kan zelf ontdekken wat het effect is van waterbesparende maatregelen. En tenslotte kan je nog even terug naar de oorsprong van het gerenoveerde mijngebouw in de authentieke douchecabines.

Tevens is er een expositie van kunstwerken rond water aanwezig tijdens de duur van de tentoonstelling.

Laat u verrassen door het water in CeDuBo!

PRIJZEN EN PRAKTISCHE INFORMATIE
Openingsuren
De tentoonstelling loopt van 3 oktober tot en met 23 november 2003 en is alle dagen, behalve maandag, geopend van 10u tot 17u. Groepen kunnen afwijken van deze uren indien ze op voorhand een seintje geven.

Toegangsprijzen
Toegangsprijzen ( inclusief permanente tentoonstelling “duurzaam bouwen” én kunsttentoonstelling rond water van Juan Maria Bollé):

Tot 6 jaar gratis
6-12 jaar: € 4
+12 jaar: € 7
groepen (vanaf 15 personen): € 2 korting per persoon
speciale tarieven voor grote groepen, scholen en verenigingen
Build for Life