Nieuwbouw

Wat is een gitterbox en hoe komt hij van pas in de bouw?

Wat is een gitterbox en hoe komt hij van pas in de bouw?
In de wereld van transport en logistiek zijn verschillende handige materialen van pas die voor veilige opslagruimte en vervoerbaarheid van goederen zorgen. Soms kunnen die ook elders van pas komen, zoals bijvoorbeeld in de bouw. Eén van die handige oplossingen uit de logistiek is de gitterbox. Maar wat is eigenlijk een gitterbox? En hoe komt hij precies van pas in de bouw? We bespreken het in dit artikel.

Wat is een gitterbox?

Een gitterbox is een stevige, metalen container die veel wordt gebruikt voor opslag en transport in verschillende industrieën. Hij wordt ook wel eens draadbox of gaasbox genoemd. Gitterboxen hebben dan ook een open gaasontwerp en zijn meestal gemaakt van staal. De inhoud blijft door dit ontwerp zichtbaar en geventileerd. Ook zijn ze voorzien van scharnierende deuren die het laden en lossen makkelijker maken. De gitterbox heeft grotendeels een standaard formaat dat overeenkomt met de afmetingen van een Europese pallet, hoewel er verschillende dieptes en hoogtes. Ze zijn ontworpen om zware lasten te dragen en kunnen worden gestapeld, waardoor ruimte bespaard kan worden en de opslagcapaciteit verhoog wordt.

Goede plek om materialen bij elkaar te houden

In de bouw worden allerhande materialen gebruikt voor grotere en kleinere klussen. Het is zaak om die op een overzichtelijke manier te bewaren, zodat ze niet verspreid raken over de bouwplaats en men er telkens naar op zoek moet. In een gitterbox kun je deze materialen veilig en goed georganiseerd bij elkaar leggen, mede dankzij de stevige constructie van de container. Door het open gaasontwerp kun je goed zien wat er in de container zit, zodat je snel het materiaal dat je nodig hebt kunt identificeren en uit de gitterbox, die open is aan de bovenkant, kunt halen.

Wat is een gitterbox en hoe komt hij van pas in de bouw?

Gemakkelijk te transporteren

Materialen kunnen op verschillende momenten op verschillende plekken nodig zijn. Misschien is dat elders op de bouwplaats, of anders op een andere bouwplaats of in een magazijn. Een groot voordeel van gitterboxen is dat ze ontworpen zijn om gemakkelijk te transporteren. Met behulp van een vorkheftruck of palletwagen kun je (gestapelde) gitterboxen gemakkelijk van de ene naar de andere plek transporteren. Hoe minder tijd en moeite het immers kost om materialen te verplaatsen, hoe productiever je kunt zijn.

Duurzaam en robuust

Bouwplaatsen zijn werkplaatsen waar men vaak te maken heeft met zware en ruwe omstandigheden. Er worden veel zware zaken verplaatst, waarbij kleine en grotere ongelukken op de loer liggen. De kans dat de containers waarin je je materialen bewaart met een stootje te maken krijgen, is zeer aanwezig. Daarom is het van belang dat ze robuust zijn. Gitterboxen zijn gemaakt van sterk staal, kunnen zware lasten dragen en zijn bestand tegen deuken, buigen en andere vormen van schade die kunnen optreden. Daardoor kun je ze ook vaak opnieuw blijven gebruiken.

De gitterbox komt dus ook op bouwplaatsen uitstekend van pas. Daarnaast zijn ze zeer geschikt voor gebruik in magazijnen dankzij de stevigheid, open structuur en stapelbaarheid. Zeker in omstandigheden waar de kans op deuken aanwezig is, is het een wijze keuze om voor gitterboxen te kiezen. Je wilt immers de goederen of materialen die je opslaat beschermen, terwijl je er ook zicht op houdt wat zich waar bevindt. De gitterbox is hier wellicht de ideale uitvinding voor.

Ook interessant