Gereedschap

Wat is een afkortzaag en hoe kun je hier veilig mee werken?

Wat is een afkortzaag en hoe kun je hier veilig mee werken?
Met een afkortzaag kun je metalen, hout en kunststoffen zagen. De machine heeft een cirkelvormig roterend zaagblad. De machine beschikt over een motor en is speciaal gemaakt voor het korter maken van verschillende materialen. Het zaagblad is te vergelijken met dat van een cirkelzaag. Met een afkortzaag is het mogelijk om materialen af te korten onder een bepaalde hoek, daarom wordt de machine ook wel radiaalzaag of verstekzaag genoemd.

Waarvoor gebruik je een afkortzaag?

Met een afkortzaag kun je staven, kokers en buizen door zagen. Het is belangrijk daarbij rekening te houden welk type zaagblad bij welk type materiaal moet worden gebruikt. Er is bijvoorbeeld een ander type zaagblad nodig voor het zagen van metaal dan voor het zagen van hout of kunststoffen. Voor het zagen van harde materialen is er extra koeling nodig zodat het zaagblad niet te snel slijt of vastloopt. Ben je op zoek naar een afkortzaag? Bekijk de website van Tresna voor aankoopadvies over afkortzagen.

Hoe werk je veilig met een afkortzaag?

Een afkortzaag is een gevaarlijke machine. Je kunt er makkelijk je vinger of je vingertoppen mee afzagen. Het is dus belangrijk om te weten hoe je met deze machine om moet gaan. Ga je verkeerd om met een afkortzaag dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Werk je met een afkortzaag, lees dan de onderstaande tips zodat je weet hoe je de afkortzaag veilig kunt gebruiken:

Houdt de zaag met twee handen vast

Als je gaat zagen houdt de zaag dan altijd met twee handen vast. Trek met je rechterhand en duw met je linkerhand. Zo kun je er nooit met je vingers tussenkomen en bijkomend voordeel is dat je beheerst door het materiaal heen zaagt. Zorg daarbij ook voor een opgeruimde en veilige werkomgeving.

Draag altijd gehoorbescherming

Een afkortzaag kan een hoop lawaai maken. Sta je te lang bloot aan geluid boven de 80dB(A) dan kan dit leiden tot gehoorbeschadiging. Gehoorbeschadiging is niet te genezen, alleen te voorkomen. Zorg er dus voor dat je altijd gehoorbescherming draagt als je een afkortzaag gebruikt.

Zaag geen stukken materiaal korter dan 20 cm

Het is moeilijker om controle over de zaag en het materiaal te houden wanneer dit korter is dan 20cm. Het materiaal is moeilijker vast te klemmen en vast te houden. De kans is groter dat je vingers in de buurt van het zaagblad komen als het materiaal te kort is. Zaag daarom nooit stukken korter dan 20cm.

Zorg dat het materiaal stabiel en recht ligt

Zorg ervoor dat je het materiaal niet meer hoeft te verschuiven als je eenmaal aan het zagen bent. Het materiaal moet recht en stabiel liggen. Zo hoef je niet en de zaag te bedienen en het materiaal te bewegen. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties.

Gebruik een veiligheidsbril

Als je aan het zagen bent kunnen er splinters van het materiaal in het rondvliegen. Zorg ervoor dat er geen splinters in je ogen kunnen komen. Hierdoor kun je blind of slechtziend worden. Gebruik daarom een veiligheidsbril en bescherm je ogen.

Ook interessant