Verwarming & Sanitair

Warmtepomp platform symposium 2010

Op 15 september 2010 organiseert het Warmtepompplatform in Campus De Nayer te Sint-Katelijne-Waver het Warmtepompsymposium 2010. Het thema is De bomen door het bos van dee rendementen.
Het symposium beoogt één van de hoofdtaken van het Warmtepomp Platform Vlaanderen, namelijk informatieverspreiding naar de verschillende doelgroepen die in contact komen met warmtepompen. Op korte tijd is het warmtepomp symposium uitgegroeid tot het belangrijkste Belgische evenement wat warmtepompen betreft. We zijn ondertussen al aan onze derde editie toe.

Doorlopend is er de mogelijkheid tot bezoek aan de infostanden van de deelnemende bedrijven en het warmtepomp laboratorium van Campus De Nayer.

Inhoud

Dit symposium belicht verschillende aspecten van warmtepompsystemen, met als rode draad rendement en prestatie.

U mag onder andere volgende onderwerpen verwachten:
- De invoering van een kwaliteitslabel in België
- Verschillende definities van SPF
- Overzicht van SPF-metingen in Vlaanderen
- De invoering van een gecertificeerde opleiding in België
- Een update betreffende de nieuw uit te brengen Europese norm ECODESIGN
- De invloed van warmtepompen op het net en smart grids
- De berekening van het aandeel hernieuwbare energie in Europese statistieken
- De invloed van ontwerp- en regelparameters op de SPF d.m.v. simulaties
- Overzicht van de bevindingen van IEA HPP Annex 32 (verwarming en koeling van lage energie woningen)
- Overzicht van de belangrijkste resultaten van het onderzoek naar woningen als energieleverend systeem
- Bespreking potentieel lucht warmtepompen

Doelgroep

Dit symposium richt zich tot professionelen: architecten, projectontwikkelaars, installateurs, studiebureaus, duurzaamheidcoördinatoren, leveranciers, producenten, kenniscentra, overheid.

Waarom een Warmtepomp Platform?

De warmtepomp is een heel efficiënte technologie om vrij beschikbare omgevingswarmte om te zetten in bruikbare warmte via het gebruik van een kleine hoeveelheid elektriciteit. Warmtepompen hebben een groot potentieel als toepassing voor gebouwverwarming, zowel in de woningbouw als utiliteitsbouw en zowel bij nieuwbouw als renovatie. Zij vormen hiermee een belangrijk alternatief voor de klassieke installaties gevoed door fossiele energiebronnen. Dit potentieel is slechts beperkt aangeboord. Verschillende partijen uit de sector, zowel bedrijven als kenniscentra en andere betrokkenen hebben zich gegroepeerd in het Warmtepomp Platform om de markt van de warmtepompen te stimuleren en de voornaamste barrières weg te werken.

Wie kan lid worden van het Platform?

• bedrijven: fabrikanten, invoerders, verdelers en installatiebedrijven van warmtepompinstallaties, hulpapparatuur en onderdelen, studiebureaus en andere voorschrijvers kunnen eveneens lid worden;
• de elektriciteitssector en de bij de warmtepompsector betrokken beroepsfederaties;
• onderzoeksinstellingen, opleidingscentra en de overheid.

Het Warmtepomp Platform maakt deel uit van ODE-Vlaanderen, de koepelorganisatie voor de duurzame energiesector, erkend en gesteund door de Vlaamse overheid.

Meer informatie vindt u op www.ode.be/ode/agenda/studiedagen.