Warmteopslaande speksteenhaarden zijn één met de mens

27 maart 2007 Bron: Goemaere Soapstone Import Belgium BVBA
Licht en warmte zijn onontbeerlijk voor een aangenaam leefmilieu en geven het leven meerwaarde. Warmte geeft mensen een gevoel van geborgenheid, vooral wanneer je thuis in de haard een echt vuur kunt zien branden.

Tegenwoordig wordt bij het bouwen van woningen de warmtebron – het vuur – vaak diep in de kelder weggestopt en wordt vooral de lucht van de woonruimtes verwarmd met tal van verontreinigingen (stof, mijten, enz.) tot gevolg . Men spreekt dan van convectiewarmte. De natuurlijke warmtebron, de zon, daarentegen, draagt 50% van zijn energie af in de vorm van infraroodstraling; stralingswarmte waarbij de tussenliggende luchtmassa’s niet hoeven te worden verwarmd. We vinden het aangenaam ons te koesteren in het zonlicht, waarvan de infrarood bevattende stralingswarmte voor het leven van essentieel belang is. Deze stralingswarmte stimuleert niet alleen de bloedsomloop en de stofwisseling, maar versnelt ook de productie van hormonen en vitaminen.

Bij gebruik van een systeem met convectieverwarming heeft een dergelijke invloed van stralingswarmte op onze gezondheid hoegenaamd niet plaats. Uit speksteen vervaardigde warmteopslaghaarden die een zachte stralingswarmte (infrarood) afgeven, brengen de weldadige warmte van de zon terug in huis. De invloed van infraroodstraling op mensen hangt af van de golflengte. De golflengte van de warmtestraling van het menselijk lichaam is 8 - 9 ìm. We ervaren warmtestralen pas als aangenaam wanneer ze overeenkomen met de straling van ons lichaam. In plaats van grote luchtmassa’s te verwarmen, werkt de infraroodstraling van het speksteenoppervlak rechtstreeks in op de mens, de muren en de wanden.

Door de opwarming van muren en wanden, is het temperatuurverschil tussen vloer en plafond gering. Men voelt geen tocht. De temperatuur van de lucht blijft rond de 20 graden, zodat er geen stof in de woonruimte rondzweeft en er geen plotselinge, onaangename temperatuurveranderingen optreden. Wanneer de warmteafgifte via infraroodstraling plaatsvindt, zodat de temperatuur van de lucht laag blijft, treden voor de gezondheid relevante bijverschijnselen, zoals schimmel in de hoeken van de kamer, door stof donker wordende wanden, allergische reacties en ongezonde, (te) hoge kamertemperaturen over het algemeen niet op.

Een warmteopslaande speksteenhaard, die zijn energie verkrijgt uit hout - een hernieuwbare, ecologisch duurzame brandstof - staat dichter bij de meest natuurlijke en gezonde warmtebron, infrarood, dan welk ander verwarmingssysteem ook. Infraroodstraling wordt in de geneeskunde al lang gebruikt voor genezende en verlichtende doeleinden. De warmte van een warmteopslaande speksteenhaard staat garant voor zowel comfort als gezondheid.

Voor meer informatie: Vul onderstaand formulier in!

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo