Wandverwarming in het hellend dak

22 december 2015 Bron: RCA
Wandverwarming in het hellend dak
Onvoldoende oppervlakte voor vloerverwarming? Zelfs dan is het niet nodig om radiatoren te plaatsen. De combinatie met wandverwarming zorgt voor een energiezuinige warmteafgifte, extra plaatswinst en als kers op de taart kan er koeling voorzien worden. En dat is met name interessant voor de kleinere en warme vertrekken onder het dak. Speciaal voor die bouwsituatie ontwikkelde Viega het Fonterra Side 12 systeem met pregefabriceerde platen, voor renovatie ťn nieuwbouw.

De Romeinen wisten het al: vloer- en wandverwarming is een logische combinatie. De onzichtbare verwarming of koeling zit in de wand, plaatsbesparend en vriendelijk voor het milieu vanwege de lage aanvoertemperaturen. Het grote voordeel is dat wandverwarming zowel in grote als kleine ruimtes functioneert.

De leidingen laten zich zeer flexibel plaatsen rond ramen of onder het hellend dak, waar de plaatsbesparing een extra grote troef is. Het systeem in de wand heeft opvallend weinig plaats nodig. Als vuistregel geldt: 50% van de oppervlakte van vloerverwarming volstaat ruim. Wandverwarming wordt als nat of droog systeem geÔnstalleerd.

Droog systeem voor renovatie: Fonterra Side 12

Voor renovatie ontwikkelde Viega Fonterra Side 12, een droog systeem van geprefabriceerde gipsvezelplaten met geÔntegreerde verwarmingselementen die rechtstreeks op de onderconstructie worden gemonteerd. De isolatie tussen de spanten kan daarbij perfect behouden blijven. Voor een optimaal gebruik van de oppervlakte zijn er elementen in verschillende groottes en uitvoeringen verkrijgbaar.GeÔntegreerde koeling: geen overbodige luxe op zolder

De systeemelementen Fonterra Side 12 bieden bovendien koelingcapaciteit. In combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp, kan Fonterra Side 12 kamertemperatuur met wel 4 graden doen dalen. Een welkome afwisseling, die interessant is voor het regelen van een aangename temperatuur, bijvoorbeeld in slaapzalen onder het dak.

Nat systeem voor nieuwbouw: Fonterra Side 12 Clip

Voor natte bouw en de montage tegen massieve wanden uit stenen, beton, zandsteen enz. werd Fonterra Side 12 Clip ontwikkeld. Het systeem kan eenvoudig worden geÔnstalleerd en later bepleisterd. De combinatie van Fonterra Side 12 klemrails en extreem plooibare Polybuten-buis laat toe de buizen uiterst flexibel en nauwkeurig te leggen. Voor de bijzonder eenvoudige montage worden klemrails op de massieve wand aangebracht. De PB-buis wordt daarin meandervormig bevestigd en in de buurt van de bogen gefixeerd met nagels/ronde klemmen. Aansluitend kan de wand worden bepleisterd.

Gipsplaten en installatie van verwarming in ťťn: wandverwarming Fonterra Side van Viega bestaat uit gipsvezelpanelen met geÔntegreerde verwarmingselementen. Deze systeem elementen zijn bij uitstek geschikt voor het dak omdat er geen vocht binnenkomt en de isolatie tussen de spanten gevrijwaard wordt.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo