Architectuur

Wandel door wedstrijdproject 'E-Cube' van Gents studententeam

Het Gentse studententeam “Team Belgium: Ghent University” werkt nog steeds met volharding door aan de ontwikkeling van hun project “E-Cube”. Met dat project werden zij geselecteerd om deel te nemen aan de prestigieuze US DOE Solar Decathlon wedstrijd 2011. De wedstrijd wordt ingericht door de US Department of Energy en wil onderzoeksinstellingen uitdagen een woning op zonne-energie te ontwerpen én te bouwen op de meest aantrekkelijke, effectieve en energie-efficiënte wijze mogelijk.

De wedstrijd wordt sinds 2002 tweejaarlijks georganiseerd door de US Department of Energy en vindt plaats in de Mall te Washington DC. Het volgende evenement staat genoteerd voor het najaar van 2011. De woningen zullen dan gedurende een tiental dagen worden opengesteld voor het brede publiek, die er de combinatie van zonne-energie, energie-efficiëntie en architectuur kunnen ontdekken. Tijdens deze periode worden er ook punten toebedeeld aan de woningen door een jury aan de hand van tien disciplines (vandaar de naam Decathlon), waaronder architecture, affordability, comfort,…

Voor de wedstrijd ontwikkelde het studententeam de E-cube. Deze betaalbare doe-het-zelf bouwkit wordt enkel door de zon van energie voorzien. De E-cube begint met een starter-kit die dan naar believen geüpgrade kan worden. Op die manier kunnen bewoners een volledig gepersonaliseerde woning samenstellen en worden de bouwkosten gespreid. Het kit-principe en een lage energievraag zorgen ervoor dat de woning betaalbaar blijft, een aspect dat dit jaar voor het eerst mee wordt opgenomen in de puntenverdeling.

Lees verder op Architectura.be