Algemeen

Wall Street schrikt van hypotheeknieuws

De Amerikaanse effectenbeurzen zijn dinsdag in de verliezen terecht gekomen. Beleggers maken zich zorgen over de verontrustende berichten vanuit de hypothekenmarkt. Na het hoopgevende begin van de dag, waarbij de Dow-Jonesindex rond de 0,4 procent hoger opende, bedierf het nieuws van hypotheekverstrekker American Home Mortgage Investment de stemming. De financiële instelling kan geen lening meer krijgen en moet daarom wellicht onderdelen opheffen. Mogelijk leidt dit tot een faillissement. Het aandeel daalde ruim 90 procent in waarde.

Crisis
De problemen bij American Home Mortgage Investment worden veroorzaakt door de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt, die beleggers parten blijft spelen. Amerikaanse huizenbezitters hebben steeds meer moeite om hun hypotheek af te lossen. Hierdoor komen ook banken in de problemen, die vervolgens minder scheutig zijn bij het verstrekken van leningen aan bedrijven voor overnames.

Kredietmarkt
Vorige week leden de Amerikaanse effectenbeurzen de grootste verliezen in vijf jaar door zorgen dat de crisis op de hypotheekmarkt zou overslaan naar de kredietmarkt.
Build for Life