Algemeen

Wachttijden werfaansluitingen elektriciteit flink ingekort

De VREG, de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt, kan na overleg met de bouwsector en de distributienetbeheerders concrete oplossingen voorleggen voor het al twee jaar aanslepende probleem van de veel te lange termijnen om voor bouwplaatsen een tijdelijke elektriciteitsaansluiting te krijgen. Deze konden na de liberalisering van de Vlaamse elektriciteitsmarkt oplopen tot ruim drie à vier maanden, waar dit vroeger slechts maximaal 4 weken bedroeg. De oplossingen vragen de medewerking van alle betrokken partijen: wanneer de aannemer het aanvraagformulier op een correcte manier indient, engageren de distributienetbeheerders zich om ten laatste binnen de 5 weken een standaard werfaansluiting te voorzien. De afspraken om de wachttermijnen in te korten gaan op 1 juni 2006 in voege.

De VREG heeft bemiddeld tussen de bouwsector en de distributienetbeheerders om een oplossing te vinden voor een nijpend probleem. Wie namelijk over elektriciteit wil beschikken op een bouwwerf, moet hiertoe een aansluitingsaanvraag doen, rechtstreeks bij de netbeheerder, ofwel via een energieleverancier. Sinds de liberalisering van de energiesector op 1 juli 2003 kunnen deze aanvragen voor werfaansluitingen gemakkelijk oplopen tot drie maanden en meer, terwijl het voorheen mogelijk was op maximaal 4 weken. Oorzaak van dit probleem zijn nieuwe procedures. In de callcenters is in geval van complexere aanvragen vaak onvoldoende technische kennis aanwezig.

Wachten op werfaansluiting bracht bouwsector in problemen.
Door deze vertragingen kan de bouwsector onmogelijk de startdatum en uitvoeringstermijnen respecteren die hun contractueel zijn opgelegd. Ook de nieuwe eigenaars worden hierdoor gehinderd, gezien ze niet tijdig hun woning of appartement kunnen betrekken. Om het probleem gedeeltelijk te omzeilen besluiten steeds meer aannemers voor de bouwplaatsen hun toevlucht te nemen tot een eigen stroomgenerator. Maar deze 'oplossing' brengt hogere kosten met zich mee, zowel voor het bouwbedrijf als voor de klanten. Stroomgeneratoren zijn bovendien lawaaierig en slecht voor het milieu. Door de hoge investeringswaarde van een eigen generator verhoogt ook het risico op diefstal.

De VREG bemiddelde
Na klachten van de bouwsector besloot de VREG tot een overleg met de bouwsector en de distributienetbeheerders om tot betere werkwijzen te komen voor de aanvragen en realisaties van werfaansluitingen. Het overleg resulteert nu in volgende concrete oplossingen om het behandelen van een aanvraag en inplannen van de realisatie van een aansluiting aanzienlijk te verkorten

Snelle en vlotte procedure voor standaard werfaansluitingen: ten laatste binnen vijf weken
De distributienetbeheerders hebben een aanvraagdocument opgemaakt met alle gegevens die zij nodig hebben om vlot een standaard werfaansluiting (maximaal 25 kVA (3N,400V - 32 A (22,2 kVA) ; 3 x 230V - 60 A (23,9 kVA)) en op een afstand van maximaal 25m van de rooilijn) te realiseren. Wanneer de aannemer deze aanvraag op een correcte manier indient en een leveringscontract afsluit met een energieleverancier, kunnen de distributienetbeheerders ten laatste binnen de 5 weken een werfaansluiting voorzien. Het aanvraagformulier kan gedownload worden op de websites van de netbeheerders. Wie uw netbeheerder is, kunt u opzoeken via www.vreg.be.

Optimalisatie callcenters
De callcenters van de distributienetbeheerders die de aanvragen van de aannemers behandelen, worden beter georganiseerd en zorgen zonodig voor een snellere doorschakeling naar een technische back-office. In de toekomst zullen gerichte webtoepassingen de procedure ondersteunen. Aannemers zullen zo de status van hun aanvraag kunnen opvolgen.

Geen voorafbetaling meer
Distributienetbeheerders eisen geen voorafbetaling meer alvorens de werken in te plannen en een afspraak te maken met het bouwbedrijf. Indien de betaling voor de werfaansluiting niet tijdig gebeurt, heeft de distributienetbeheerder wel het recht om binnen dertig dagen na in dienst name de werfaansluiting terug buiten dienst te stellen.

Eenvoudige en overzichtelijke informatieverlening
Distributienetbeheerders zullen inspanningen leveren om aannemers en bouwbedrijven voldoende over hun procedures, benodigde gegevens en voorwaarden voor het behalen van termijnen te informeren. Een vlotte beschikbaarheid van informatie via website, folders, infoavonden,. moet een éénvoudige en overzichtelijke informatieverlening mogelijk maken, zodat aannemers goed voorbereid zijn en hun aanvraag meteen voorzien van de nodige technische informatie.

Vanaf 1 juni 2006 wordt de nieuwe procedure voor de aanvraag en realisatie van werfaansluitingen toegepast. Alle distributienetbeheerders over heel Vlaanderen zullen voor werfaansluitingen gelijkaardig te werk gaan.
Build for Life