Vastgoed

Waarde van duurzame en energiezuinige kantoren ligt hoger

De waarde van duurzame en energiezuinige kantoren ligt hoger dan die van kantoren die minder duurzaam en energiezuinig zijn. Dat blijkt uit onderzoek DTZ Zadelhoff onder 150 Nederlandse kantoren. Het onderzoek toont aan dat kantoren met een beter energielabel ook een hogere marktwaarde hebben.

Als het kantoor vervolgens verder verduurzaamd wordt, neemt de marktwaarde ook steeds sneller toe. Het onderzoek van DTZ Zadelhoff is voor beleggers en vastgoedinvesteerders een handig middel om te bepalen welke kantoren het waard zijn om verder te verduurzamen en dus te investeren. Dat duurzaamheid een issue is, blijkt ook wel uit het feit dat leegstand steeds vaker voorkomt in kantoren die niet of minder duurzaam zijn. Veel makelaars in zakelijk vastgoed houden bij een slecht energielabel van een kantoor zelfs al rekening met renovatiekosten in de vraagprijs.

Er is ook een segment dat wel aan de duurzaamheidseisen van huurders voldoet. Dit segment heeft energielabel C of beter. Het onderzoek van DTZ heeft aangetoond dat wanneer de energie-index van een gebouw lager is, dit een positief effect heeft op de marktwaarde per vierkante meter verhuurbaar vloeroppervlak.

Gebaseerd op: Vastgoedmarkt