Architectuur

Vrouwen aan het woord over vernieuwende bouwkunst

Monica Adams en Juliette Bekkering zijn twee architecten die aan de hand van hun persoonlijke geschiedenis en inspiratiebronnen hun visie geven op architectuur en de achtergronden toelichten bij hun realisaties en toekomstige projecten. Deze presentatie valt binnen het kader van de recente verlenging tot 22 april 2007 van de tentoonstelling New Faces in European Architecture.

foto: Het principe van Yin Yang en de vijf elementen van Feng Shui zijn verankerd in de architectuur van het Peoples Building - Hotel & Conference Center Shanghai(REN). Beeld: Big (Bjarke Ingels Group) en JDS (Julien Design Studio)

Bekkering Adams architecten is in 1997 door Juliette Bekkering opgericht, en sinds 2005 versterkt met Monica Adams. Hun projectenportefeuille varieert van complexe bouwopdrachten tot het formuleren van nieuwe concepten, van woningbouw tot utiliteitsbouw, van stedenbouw tot interieur. Een overzicht van hun werk werd al in november 2005 tentoongesteld in het ABC-Architectuurcentrum in Haarlem. De gebouwen van Bekkering Adams vallen op door een sculpturale benaderingswijze, waarbij het uiteindelijke gebouw uitdrukkelijk massa - eerder dan transparantie en lichtheid - mag uitdrukken.

Bekkering

Juliette Bekkering (Sorengo, Zwitserland, 1963) is in 1989 afgestudeerd aan de TU Delft. Daarna trok ze in 1993 naar de Universitad Politecnica de Barcelona (ETSAB) voor een postdoctorale opleiding stedenbouw. Vanaf 1989 vestigde zij zich als zelfstandig architect samen met Michiel Riedijk en werkte ze hiernaast als projectarchitect bij Kuiper compagnons en OMA. In 1995 werd Bekkering samenwerkend architect bij Neutelings Riedijk architecten, waar zij onder andere als projectarchitect aan de Brandweerkazerne Maastricht en Breda werkte. In 1997 richtte zij haar eigen bureau ir. Juliette Bekkering Architecten op.

Sinds 1 januari 2005 werkt zij samen met Monica Adams - voorheen betrokken bij Mecanoo en het bureau Erik van Egeraat - onder de naam Bekkering Adams architecten. Daarnaast geeft Juliette Bekkering college en lezingen aan diverse architectuuropleidingen en universiteiten in binnen- en buitenland. Juliette Bekkering zetelt regelmatig in jury's (BNA-kubus, Maaskantprijs jonge architecten, Archiprix), adviescommissies (Vakberaad IBT Hoogvliet, High-rise team Rotterdam) masterclasses en debatten.

New Faces

Deze lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling [New Faces in European Architecture]. Met deze tentoonstelling wil het NAi Maastricht laten zien hoe een nieuwe generatie Europese architecten de basiselementen van de moderne, publieke architectuur (vorm, ruimte, beeld en gestalte) gebruikt als bouwstenen voor onze complexe samenleving. David Adjaye (Londen), SeARCH (Amsterdam), Jürgen Mayer H. (Berlijn) en PLOT=BIG+JDS (Kopenhagen) tonen een geselecteerd aantal projecten waarin hun Noord-Europese ontwerphouding zichtbaar wordt. De tentoonstelling is verlengd tot 22 april 2007.

Datum:Donderdag 8 februari 2007, 20:00
Plaats: Museumcafé NAi Maastricht
Voertaal: Engels
Entree: €5 (gereduceerd tarief €3)
Reserveren: www.nai.nl/inschrijven