Algemeen

Vraag naar kantoorruimte daalt

In Den Haag en Rotterdam bleef de terugslag in de vraag naar kantoorruimte beperkt tot respectievelijk 15 en 18 procent. In Amsterdam, Utrecht en Eindhoven daalde de vraag met 25 tot 35 procent.

De residentie profiteert van de vraag naar kantoorruimte van de zijde van de overheid. In Rotterdam veranderde nog relatief veel vloer van eigenaar doordat Pricewaterhouse Coopers en Ernst & Young nieuwe kantoorpanden betrokken.
Jones Lang LaSalle constateert dat in Amsterdam de tophuren in het vierde kwartaal zijn gedaald. In Rotterdam en Eindhoven daarentegen zitten de prijzen nog in de lift. De duurste plekken in beide steden zijn respectievelijk Weena/Hofplein en Fellenoord. In Den Haag en Utrecht bleven de prijzen stabiel.
De Amsterdamse vastgoedspecialist verwacht dat in de hoofdstad de prijzen dit jaar verder onder druk komen. De dalende tendens wordt versterkt door de oplevering van een groot volume aan nieuwe kantoorpanden. Buiten Amsterdam rekent Jones Lang LaSalle in de grote steden op een stabilisatie van de prijzen.
Als de markt zich uitzonderlijk gunstig ontwikkelt, kan over de hele linie al dit jaar de kantorenmarkt tot rust komen. In het meest positieve scenario van Jones Lang LaSalle zal herstel weer optreden een jaar nadat de economie opleeft.

Leegstand
In de steden Amsterdam en Eindhoven ligt het leegstandspercentage inmiddels ruim boven de 10 procent, hetgeen een decennium niet meer is voorgekomen. In de andere grote steden schommelt het leegstandspercentage rondom het frictieniveau van 5 procent. Een verdere stijging van het aanbod ligt ook voor Den Haag, Utrecht en Rotterdam in het verschiet, oordeelt Jones Lang. Vooral de keuze aan bestaande kantoren zal drastisch toenemen.
In Amsterdam bedroeg de opname in het vierde kwartaal slechts 46.000 vierkante meter kantoorvloer. De totale opname in 2002 was 224.000 meter. Het huidige aanbod in de hoofdstad schat Jones Lang LaSalle op 685.000 meter. De leegstand komt daarmee op 10,6 procent. De tophuur daalde in het laatste kwartaal van 340 naar 330 euro per meter.
Build for Life