Algemeen

Vraag naar dure huizen in Amsterdam ingezakt

AMSTERDAM - De markt voor dure nieuwbouwwoningen in Amsterdam is verzadigd. Zowel bij politici als projectontwikkelaars gaan steeds meer stemmen op om goedkopere koophuizen voor de lagere inkomensgroepen te gaan bouwen.

Starters op de woningmarkt komen er de laatste jaren in Amsterdam niet meer aan te pas. De bestaande koopvoorraad is voor hen veelal veel te duur; in nieuwbouwprojecten wordt bijna alleen in het midden- en duurdere segment gebouwd.

De meeste projectontwikkelaars stelden zich tot nu toe op het standpunt dat er vooral aan de bovenkant van de markt ontwikkeld moest worden, omdat er zo doorstroming op de gehele woningmarkt, van goedkoop naar duur, gewaarborgd blijft. Onder meer op IJburg en in Amsterdam-West is echter te zien, dat de vraag naar de dure woningen flink is ingezakt.

Goedkoper
Zo zullen in Parkstad, het vernieuwingsproject van de westelijke tuinsteden en Bos en Lommer, te bouwen koopwoningen goedkoper worden uitgevoerd dan de bedoeling was. Op IJburg liggen enkele van de duurdere bouwprojecten al maanden stil, omdat de verkoop bitter tegenvalt.

Wethouder Duco Stadig brak vorige week met de zienswijze van de ontwikkelaars, door te stellen dat er beter rechtstreeks voor de doelgroep, ook als die kleine en eenvoudige woningen wenst, gebouwd kan worden.

Ook IMCA, een grote projectontwikkelaar in de stad, ziet geen gat meer in dure appartementen. Zo zou een voormalige school in de Frederik Hendrikstraat in eerste instantie worden verbouwd tot dure koopappartementen, maar het project is stilgelegd.
Build for Life