Vastgoed

Voorwaarden Vlaamse Woonlening VMSW gewijzigd

Met rentevoeten vanaf 1,48% (juli 2010) is de Vlaamse Woonlening van de VMSW meestal een stuk goedkoper dan de markt. Voor mensen met een beperkt inkomen wordt een eigen woning zo een bereikbare droom. Vanaf 1 juli 2010 verandert een en ander aan het reglement.

Wat hetzelfde blijft

De Vlaamse Woonlening kan verkregen worden voor de aankoop van een woning die minstens 30 jaar oud is en die gerenoveerd moet worden. Ook wie al een huis heeft, kan voor de renovatie, verbetering of aanpassing een Vlaamse Woonlening aangaan. Daarnaast kan ook wie wil bouwen of een sociale woning wil kopen, gebruikmaken van de Vlaamse Woonlening.
Om in aanmerking te komen moet het gezamenlijk belastbaar inkomen liggen tussen 7.720 en 30.860 euro (voor een alleenstaande) en 46.300 euro (voor een gezin van minstens twee personen). Het maximumbedrag wordt verhoogd met 3.090 euro per persoon ten laste. Kandidaat-ontleners mogen ook geen andere woning in volle eigendom of 100% vruchtgebruik hebben.

Wat verandert

Het totale te ontlenen bedrag is maximaal 181.690 euro. De aankoopprijs van de woning mag niet hoger zijn dan 171.690 euro en de noodzakelijke renovatiewerken moeten minstens 10.000 euro bedragen. Hoe hoger het bedrag van de noodzakelijke renovatiewerken (boven 10.000 euro), hoe minder je kan lenen voor de aankoop van de woning.
De VMSW schat welke renovatiewerken noodzakelijk zijn (veilig, aangepast aan de grootte van het gezin, comfort) en moeten worden uitgevoerd en beleend.
In sommige gevallen stijgen de maximumbedragen naargelang je gezinssamenstelling.

Wat nu?

Op www.vlaamsewoonlening.be vind je meer informatie over de concrete voorwaarden en kan je met de wooncalculator zelf berekenen of je in aanmerking komt en hoeveel de maandelijkse afbetalingen bedragen. Met vragen kan je terecht op info@vlaamsewoonlening.be of het gratis nummer 1700.

Er worden aangepaste folders bezorgd aan sociale huisvestingsmaatschappijen, gemeenten, OCMW's, notarissen enzovoort. Deze kunnen ook steeds worden besteld bij de VMSW.

Ook interessant