Verbouwen

Voortbestaan van rusthuis Mayerhof te Mortsel verzekerd

De deputatie van de provincie Antwerpen gaf zijn goedkeuring aan het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Mayerhof’ te Mortsel. Hierdoor kan het gelijknamig rusthuis de nodige renovatie- en uitbreidingswerken uitvoeren die van essentieel belang zijn voor het voortbestaan van de zorginstelling.

Rusthuis

‘Tegen 2010 moeten alle zorginstellingen aan het nieuwe KB rusthuizen voldoen. Vzw Sint-Carolus Mayerhof heeft haar bestaande gebouwen volledig doorgelicht. Hieruit bleek dat de gebouwen niet meer voldoen aan de nieuwe normering, zowel op vlak van de normen voor zorgverlening als op vlak van energieverbruik’, aldus gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Koen Helsen (open vld).

In het huidige rusthuis zijn 140 kamers. Het nieuwe KB legt echter op dat voor dezelfde capaciteit meer oppervlakte nodig is. Dit betekent voor Mayerhof zelfs een verdubbeling van de bebouwde oppervlakte, de terrein bezetting zou evolueren van 2.500m² naar 5.000m².

De vzw zal een nieuw rust- en verzorgingstehuis bouwen van 140 kamers, 8 kamers voor kortverblijf en 40 serviceflats. Om de continuïteit van de dienstverlening te garanderen wordt het nieuwe rusthuis gebouwd naast het huidige, dat nadien wordt gesloopt. De kapel blijft behouden. In het voorjaar zal een aanvang genomen worden van de werken.

Aan de rand van het gebied wordt een bouwvrije strook van 10m voorzien om de bestaande waardevolle randbegroeiing te behouden. Na de realisatie van het nieuwbouwproject wordt het overblijvende deel aangelegd met het nodige groen.

Sociaal woonproject

Via dit RUP wordt tevens de mogelijkheid gecreëerd om op het braakliggend perceel op de hoek van de Mayerlei en de Van Dijckstraat een kleinschalig sociaal woonproject te realiseren. De sociale huisvestingsmaatschappij ‘De Ideale Woning’ tekende reeds een project uit dat voorziet in vier appartementen.

Dit ruimtelijk uitvoeringsplan geeft bestaanszekerheid en uitbreidingsmogelijkheden voor het rusthuis Mayerhof, dat momenteel voorziet in de opvang van 140 senioren, besluit gedeputeerde Koen Helsen.