Algemeen

Voorontwerp site Patattenmolen is klaar

Grote polyvalente zaal in Opdorps molenaarsgebouw

OPDORP -- De architecten legden de laatste hand aan het voorontwerp voor de renovatie en herinrichting van de site Patattenmolen aan de Krapstraat in Opstal. Ten opzichte van de oorspronkelijke plannen werden nog enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo komt er geen zoldering in het molenaarsgebouw en worden de plannen om een polyvalente zaal te bouwen voor onbepaalde duur uitgesteld.

Enkele gewijzigde situaties noopten de architecten, het gemeentebestuur en de begeleidingswerkgroep Patattenmolen de oorspronkelijke plannen door elkaar te gooien. De Opstalse buitenschoolse kinderopvang (IBO) kan vanaf 1 september terecht in de commandantswoning van de oude rijkswachtkazerne aan de Molenstraat. Dus is er op de site geen IBO-locatie meer nodig.

Wat komt er dan wel? De molenaarswoning wordt ,,uitgekapt''. Met andere woorden de zoldering verdwijnt en er komt een grote polyvalente zaal. Deze kan worden gebruikt voor onder meer repetities. Verder krijgt de molenaarswoning twee kleinere lokalen, respectievelijk een kleine opslagruimte en een kleine cafetaria. De stallingen worden omgedoopt tot opslagruimte, maar krijgen ook een sanitair blok. Aan het molengedeelte wordt een toeristisch gedeelte, met museum, gerealiseerd. De molen wordt opnieuw maalvaardig gemaakt.

Achter de stallingen komt een nieuwbouw voor het Opstalse filiaal van de openbare bibliotheek. In de nieuwbouw zal een deeltijdse ambtenaar zetelen, in een vooruitgeschoven post van het Buggenhoutse gemeentehuis. De nieuwbouw komt temidden een groene omgeving, met speelruimte.

Op de plaats van het oud kerkhof, aan de Putweg, bouwt de Opstalse chiro een nieuwbouw met zeventien lokalen. De chiro realiseert en financiert de bouw zelf, weliswaar met steun van een gemeentelijke toelage uit het bouwfonds.

De plannen om op de site een polyvalente zaal te bouwen, worden opgeborgen. ,,Er is geen nood aan. De tavernes Pallieter en Beukenhof en parochiaal centrum Torenhof beschikken over zeer degelijke zalen'', legt schepen Jan Jacobs uit.

Tot slot nog melden dat het project het Buggenhoutse gemeentebestuur 1,1 miljoen euro kost, buitenaanleg inbegrepen. De nieuwbouw, voor bibliotheekfiliaal en dienstverleningscentrum, en de chirolokalen kunnen volgend jaar al worden gerealiseerd. ,,De rest van het project zal later worden uitgevoerd. De Patattenmolen is een beschermd monument, dus moet ook de dienst Momunmenten en Landschappen haar zeg over de plannen hebben. Dat vertraagt de werken met een jaar'', zegt burgemeester Tom Van Herreweghe.
Build for Life