Voor de fanatieke doe-het-zelvers: een slagmoersleutel

9 januari 2023 Bron: Bouw & Wonen
Voor de fanatieke doe-het-zelvers: een slagmoersleutel
Doe-het-zelven heeft de afgelopen jaren een behoorlijke groei doorgemaakt. Dat begon al tijdens de coronapandemie, en dan vooral de eerste lockdown. Mensen zaten opeens veel meer thuis, vanwege het thuiswerken en het gebrek aan mogelijkheden om buitenshuis hun vrije tijd door te brengen. Dit bracht mensen ertoe massaal aan het klussen te slaan thuis. De afgelopen twee jaar hebben vooral een tekort aan professionele klussers en de stijgende tarieven die ze vragen, en de toenemende wens woningen te verduurzamen geleid tot een nieuwe interesse in klussen thuis. Wat een beetje fanatieke doe-het-zelver tegenwoordig steeds vaker heeft? Een slagmoersleutel.

Thuis klussen gebeurt steeds professioneler

De basisuitrusting van doe-het-zelvers is met de groeiende populariteit behoorlijk uitgebreid. De standaard ‘ouderwetse’ gereedschapskist met enkele schroevendraaiers, een hamer, zaag, rolmaat en tang? Die is intussen bij de meeste mensen met het een en ander (vooral aan elektrische gereedschap) aangevuld. Zo hebben tegenwoordig ook steeds meer mensen minimaal een (accu)boormachine, accuschroevendraaier en elektrische schuurmachine in huis. Nog wat minder vaak aanwezig maar daarom niet minder handig zijn slagmoersleutels. Hieronder lees je meer over wat een slagmoersleutel precies is, wat je ermee kan en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Wat kun je met een slagmoersleutel?

Een slagmoersleutel is eigenlijk een specialistisch type boormachine. Waar je een elektrische schroevendraaier gebruikt om schroeven los of vast te draaien, en een boormachine of klop- of hamerboor om gaten te boren, gebruik je een slagmoersleutel om een moer of bout los of vast te draaien. Slagmoersleutels zijn er in twee varianten. De eerste werken op lucht, die met een compressor wordt samengeperst. Deze worden enkel professioneel gebruikt, vanwege de grote kracht die kan worden toegepast. Voor doe-het-zelvers is de elektrische accuvariant meer dan krachtig genoeg.

Net zoals je in een boormachine een bepaalde grootte en type boor moet plaatsen, moet dit ook in slagmoersleutels. Op de vierkante kop op de body, de slagmoeraanzetter, plaats je een moerdop van een doppenset met de benodigde maat. Hiermee kun je vervolgens de moer of de bout los- of vastdraaien. Slagmoersleutels zijn vooral bekend geworden door het gebruik bij het verwisselen van wielen bij raceauto’s zoals in de Formule 1. Daarnaast worden ze echter ook in de bouw veel toegepast.

Aanschaftips bij het kopen van slagmoersleutels

Ga je op zoek naar een slagmoersleutel, dan is het allereerst belangrijk dat je alles koopt dat je nodig hebt. Soms worden ze namelijk wel als set aangeboden, maar vaker moet je de body, accu, oplader en doppenset apart aanschaffen. Verder is het belangrijk om te letten op de kracht (in Nm – Newtonmeter) die de slagmoersleutel kan leveren. Hoe hoger deze is, hoe meer kracht de motor heeft en hoe meer kracht overgebracht kan worden op de moerdop.

Zoals iedere fanatieke (en enigszins ervaren) klusser allang weet: elke klus heeft goed gereedschap nodig!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo