Architectuur

'Volle halve maan' in het Guggenheim

Een ‘volle halve maan’ in de centrale vide van het Guggenheim in New York. Dat is een installatie die Maurer United Architects (MUA) bedacht voor het jubilerende museum. Het idee zal op 4 maart worden geveild ten behoeve van fondswerving voor de instelling.

Het Guggenheim, dat dit jaar zijn vijftigste verjaardag vierde, vroeg tweehonderd kunstenaars, architecten en ontwerpers uit de hele wereld om visies voor interventies in het wereldberoemde gebouw te bedenken. Voor Nederland waren naast MUA onder meer UNStudio, Studio Job, MVRDV en West8 vertegenwoordigd.

“De compositie van hellingbaan en vide in de centrale hal (de rotonda) deed ons denken aan de bekende foto van de eerste laarsafdruk op de maan. Dit inspireerde ons om een FULL HALF MOON in deze ruimte te plaatsen”, zegt MUA over zijn inzending.

De werken op formaat A1 worden gepresenteerd in Thannhauser en Level 4 galeries evenals op het internet met inleidende essayteksten van Nancy Spector en David van der Leer. De gedoneerde werken (waaronder ook die van Zaha Hadid, Toyo Ito, Richard Meier, Daniel Libeskind) gaan in maart allemaal onder de hamer.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl