Algemeen

Volker Wessels wint megaorder openbaar vervoer

AMSTERDAM - Een consortium met bouwbedrijf Volker Wessels Stevin wint de opdracht om een elektronisch betaalsysteem aan te leggen voor het Nederlandse openbaar vervoer. Deze ov-chipcard wordt vanaf begin volgend jaar de opvolger van de huidige strippenkaart en de treinbiljetten. Met de aanleg is euro 1 mrd gemoeid.

De keuze voor Volker Wessels Stevin wordt vandaag bekendgemaakt door het bedrijf Trans Link Systems (TLS), dat de aanbestedingsprocedure uitvoert, zo melden betrouwbare bronnen. In TLS nemen de vijf grootste ov-bedrijven van Nederland deel: de Nederlandse Spoorwegen, streekbusbedrijf Connexxion en stadsvervoersbedrijven RET, HTM en GVB.

In het winnende consortium zitten naast Volker Wessels Stevin-dochter Vialis, ook het adviesbureau Accenture , het Franse ict-bedrijf Thales en het openbaarvervoerbedrijf van Hongkong MTRC Corporation.

In de laatste aanbestedingsronde die gisteren is afgesloten, is het consortium van Siemens Nederland met de Amerikaanse ict-bedrijven EDS en Cubic afgevallen. Siemens is volgens ingewijden bijzonder boos dat zijn offerte is afgewezen. Oorspronkelijk dongen zes consortia naar de prestigieuze opdracht. Onder de eerder afgevallen consortia bevond zich ook Interpay, de betalingsorganisatie van de Nederlandse banken.

Voor het nieuwe elektronische ov-betaalsysteem wordt later dit jaar al de eerste infrastructuur aangelegd op stations en in bussen. Voor 2006 moet de chipcard de papieren bus-, tram- en treinkaartjes volledig hebben verdrongen.

Het nieuwe ov-betaalsysteem bestaat uit een chipcard die zonder fysiek contact te maken, wordt afgelezen door apparaten bij de ingang van stations, perrons, metro 's, bussen en trams. De verschuldigde ritprijs wordt automatisch van de smartcard afgeschreven als de reiziger bij het verlaten van het openbaar vervoer opnieuw leesapparatuur passeert. Bij deze apparaten staan automatische klaphekjes die pas opengaan als de reiziger heeft betaald. Het systeem is in het openbaar vervoer in Hongkong al volop in gebruik.

Het nieuwe betaalsysteem verschaft Nederlandse vervoersbedrijven voor het eerst inzicht in het daadwerkelijk gebruik dat reizigers van het ov-aanbod maken. De papieren strippenkaart en treinkaartjes geven vervoerders geen informatie over de reisbewegingen van de reizigers.

De Registratiekamer en andere privacy-bewakers hebben volgens TLS het nieuwe elektronische betaalsysteem op privacy-gevoelige aspecten getoetst en goedgekeurd.
Build for Life